Aco YU3ACO nas je za Novu godinu iznenadio sa doslovno punim džakom elektronskih ploča. To su razni delovi uređaja koje je on godinama odvajao jer sadrže komponente koje su zanimljive i dalje upotrebljive.

Radio-amateri su uvek voleli da rasturaju stare uređaje, vade i čuvaju komponente koje mogu da upotrebe, i čak imaju za to poseban izraz – čataljenje.

Ovo je višestruko korisna aktivnost:

Najpre, mladi elektroničari, vadeći i sortirajući delove sa štampanih ploča uvežbavaju rad sa lemilicom i drugim alatkama, uče da prepoznaju komponente i uče o onim komponentama koje su im nepoznate.

Sakupljanje delova zna da mnogo rastereti budžet jer se ne moraju kupovati novi. Uz, to, često kada zatreba neki deo, ne mora da se čeka dok stigne porudžbina, i zato svaki elektroničar ima neku ovakvu riznicu.

Čataljenje je i ekološka aktivnost. To je svojevrsni način recikliranja, elektronskim komponentama, koje bi inače završile na smetlištu, daje se novi, koristan život.

Rasturanje starih uređaja blagorodno deluje na psihu, pa je zato omiljena aktivnost starijih elektroničara. Neki tvrde da je delotvorno koliko i pecanje.

Od YU3ACO je, uz džak stigla jednostavna poruka: „Ima toga još, dođite i nosite“. I hoćemo, samo dok prvo raščatalimo ovu gomilu.