Mesec: oktobar 2017.

Osvojena diploma „Užičani 2017“

I ove godine užički radio-amateri su obeležavali Dan Grada Užica aktiviranjem diplome „Užice“.

Mladi operatori Janko YU3EEA i Lazar YU1ABH su se naročito istakli radeći i pod pozivnim znakom radio-kluba – YU1ABH. Pored njih na klupski pozivni znak radili su i Tomo YT5CQ i Peđa YT9TP.

Svojom aktivnošću oni su omogućili velikom broju radio-amatera da prikupe poene za diplomu Užice a ujedno su i osvojili diplomu „Užičani“ koja se izdaje stanicama koje sakupe dovoljan broj poena radeći sa područja Užica.

Konstruktorska sekcija: Konkurs za mlade radio-amatere iz Užica

Peđa YT9TP je obezbedio tri kit kompleta CW QRP primopredajnika za 40 metara sa idejom da tri mlada opratora koji znaju telegrafiju dobiju priliku da ih u okviru konstruktorske sekcije sastave tako da mogu da ih koriste i održavaju veze.

Pored znanja telegrafije za učešće u ovoj aktivnosti potrebno je da kandidati pripreme predlog neke modifikacije primopredajnika. Vrstu modifikacije mogu da izaberu sami, s tim da modifikacija treba da funkcionalno unapredi uređaj.

Kandidati treba da predlog pripreme u pisanom obliku kao PDF dokument sa opisom modifikacije i odgovarajućim crtežima i poslati Peđi elektronskom poštom.

Neće biti obveza da se predložena modifikacija primeni prilikom gradnje uređaja, ali bi bilo dobro da se i to uradi. Kandidat treba da obezbedi potrebne delove, materijal i alat za izvođenje modifikacije.

Rok za slanje predloga modifikacija je 7. novembar.

Mire YU2ZZ je rado prihvatio da se uključi i vodi realizaciju ove aktivnosti. Sa njim ćemo se naknadno dogovoriti kada će se održati radionica i graditi uređaji.

Sastavljanje dobijenog kita operator mora obaviti svojeručno u okviru radionice konstruktorske sekcije u prostorijama YU1ABH. Na raspolaganju je sav alat u konstruktorskoj sekciji a učesnici mogu poneti i svoj alat i dodatni materijal.

Radionici mogu prisustvovati i drugi radio-amateri.

Sagrađeni kit operator dobija na korišćenje a ako u toku sledećih godinu dana sa tim uređajem uradi najmanje 30 veza uređaj dobija u trajno vlasništvo. Ako ne uradi te veze, uređaj mora vratiti u ispravnom stanju.

Evo ako izgleda sagrađen kit: https://www.youtube.com/watch?v=I92bmGQaPpg

Proces gradnje: https://www.youtube.com/watch?v=wl7eXnn-YvE

U prilogu je šema i slika komponenti koje se odobijujaju u kitu. Kit sadrži štampanu pločicu i sve potrebne komponente, potpun spisak komponenti, šemu uređaja i nacrt rasporeda na štampanoj pločici koje je dobro označena.

Za sastavljanje kita je potrebno oko 3 sata.

Za sve konsultacije oko priprema za radionicu, uključujući i izradu predloga modifikacija možete se konsultovati sa Peđom, Mirom ili bilo kojim drugim radio-amaterom.

Učešće na Jota-Joti 2017

Mladi operatori Andrija YU4EEW i Lazar YU4TDX su u pratnji Milana YU1ZZ i Peđe YT8WW učestvovali u ovogodišnjoj JOTA – JOTI manifestaciji promocije mladih izviđača i radio-amatera. To je najveća međunarodna izviđačka manifestacija u kojoj učestvuje veliki broj izviđača uz podršku radio-amatera.

Mladi radio-amateri su gostovali u izviđačkom domu Zaovina na Tari, radeći pod znakom YU1BBA Radio-kluba „Bajina Bašta“. Domaćini su im bili deset mladih izviđača iz Odreda izviđača „Bajina Bašta“.

Odlično primljeni među mladim izviđačima, naši omladinci su se lepo proveli. I domaćinima je bilo zanimljivo jer su videli čime se bave radio-amateri i naučili su šta su radio-amaterske stanice i kako se održavaju veze.

Za tri dana aktivnosti, od 20. do 22. oktobra, urađeno je oko 300 veza. Rađeno je i takmičenje CQ Vojvodina.

Mladi radio-amaeri su se sa ove aktivnosti vratili sa odličnim utiscima i željom da sve ponove i naredne godine.

Užički mladi radio-amateri doneli još medalja

U Bačkom Monoštoru je 8. oktobra održan XV Zbor radio-amatera Vojvodine. U okviru ove manifestacije održana su i takmičenja u amaterskoj radio-goniometriji (ARG) i brzoj telegrafiji (HST). Naši omladinci Janko Mihailović YU3EEA i Kristina Janković YU3EYL su učestovali i ostvarili odlične rezultate.

HST juniori YU3EEA zlato, YU3EYL srebro, YU3VIP bronza

Janko Mihailović YU3EEA, je osvojio prvo mesto u brzoj telegrafiji u kategoriji juniora i četvrto mesto u amaterskoj radio-goniometri u kategoriji juniori.

Kristina Janković YU3EYL, se takmičila samo u brzoj telegrafiji i osvojila drugo mesto u kategoriji juniori.

Oboje su i sa prethodnog takmičenja, održanog na omladinskom kampu u Paraćinu takođe doneli medalje.

Pored medalja, Janko i Kristina su doneli i odlične utiske sa druženja sa drugim radio-materima, naročito iz svoje generacije.

Sliku kvari samo činjenica da su njih dvoje morali sami da pokriju troškove svog odlaska na takmičenje.

Radio-amaterska diploma „Užice 2017“

Diploma Užice

Radio-amateri Užica su povodom Dana Grada Užica ustanovili diplomu „Užice„.  Diplomu organizuju Radio klub „Aco Vučković“ YU1ABH, Radio klub „Sevojno“ YU1AAX Sevojno i Radio-klub „Užice“ YU1ACE.

Aktivnost oko rada diplome se dešavaju svake godine od 1. do 16. oktobra i u njima učestvuju radio-amateri koji žive na području Grada Užica ali i radio-amateri koji za vreme aktivnosti borave na području grada.

Ove godine očekuje se učešće dvadesetak stanica sa područja grada. Diplomu osvajaju radio-amateri iz celog sveta tako što održe određeni broj veza sa užičkim radio-amaterima. Intereseovanje je veliko, naročito među radio-amaterima iz bližeg okruženja i Evrope kojima je lakše da pronađu i održe veze sa Užičanima,  ali se za ovu diplomu interesuju i radio-amateri sa svih drugih kontinenata

U ovoj aktivnosti učestvuju i mladi radio-amateri iako nemaju sopstvene radio-stanice. Oni koriste opremu radio-klubova kao i opremu starijih radio-amatera kako bi imali priliku da se jave i učestvuju dajući poene neophodne za osvajanje diplome.

Diploma Užice