Monthapril 2016

Konstruktorska sekcija dobila razvojni sistem za PIC mikrokontrolere

Filip Vranešević, mladi Užičanin, stručnjak za elekroniku koji sada živi i radi u Beogradu, čuvši da je u radio-klubu počela sa radom i konstruktorska sekcija javio se sa lepim poklonom.
On je u radio klub doneo i pokonio svoju razvojnu ploču EasyPIC5, namenjenu za razvoj aplikacija za Microchip PIC kontrolere, koju je koristio za vreme studija. On sada radi na razvoju softvera i hardvera na drugim platformama pa mu ova ploča nije potrebna.
[…]

Predavanje: Projektovanje elektronskih kola na računaru

U sredu, 20. aprila, u okviru konstruktorske sekcije Radio-kluba YU1ABH, održano je predavanje na temu „Projektovanje elektronskih kola na računaru“.
projektovanje-elektronskih-kola-1
Projektovanje elektronskih kola obuhvata crtanje šeme, testiranje rada kola u simulatoru i dizajn štampanog kola.
Predavanje je držao Miroslav Adžić YU2ZZ na veoma zanimljiv način tako da je zaista zainteresovao sve prisutne koji se nivu ranije ovim bavili.
Prikazan je rad u nekoliko programa za projektovanje kao […]

Konstruktorska sekcija – filter za smetnje i stabilizator napona

Juče smo imali zanimljiv dan  u konstruktorskoj sekciji. Sastavili smo filter za mrežne smetnje, stabilizator napona, isprobavali smo merne instrumente i ispitivali razne elektronske komponente. Čak smo i popravili jedan mikrofon za radio-stanicu.
Kako je za potrebu kluba trebalo napraviti filter za smetnje iskoristili smo priliku da pokažemo šta je mrežni filter, čemu služi i kako se pravi. Milan YU1ZZ je pripremio materijal i održao kratko predavanje i na kraju je filter i sastavljen. Milan je koristio već gotov fabrički filter […]