Mesec: jun 2016.

Radio klub YU1ABH organizuje polaganje ispita za zvanje radio-amatera

Radio-klub organizuje polaganje ispita za sticanje zvanja radio-amatera. Pozivamo sve zainteresovane da se prijave za polaganje. Možete polagati za prvu, drugu i treću opreratorsku klasu. Polaganje je zakazano za 13. avgust (subota) u 11 sati uprostorijama kluba..

Pripreme, predavanja i konsultacije za polaganje treće klase će se obavljati u prostorijama radio-kluba najmanje jednom nedeljno, sredom u 20 časova. Materijal za polaganje možete pronaći na našem sajtu na https://yu1abh.uzice.net/postani-radio-amater/

Za polaganje ispita potrebno je prvo da se prijavite preko našeg sajta na https://yu1abh.uzice.net/postani-radio-amater/prijava-za-polaganje-ispita/. Osim, toga, popunjen, odštampan i potpisan obrazac prijave treba da dostavite u radio-klub najkasnije na dan polaganja ispita. Obrazac ćete naći na https://yu1abh.uzice.net/postani-radio-amater/

YT9TP aktivirao Stari grad za World Castle Weekend 2016

yt9tp-wcw2016-activation

Svake godine, trećeg vikenda juna meseca održava se Vikend tvrđava (World Castle Weekend) kao deo aktivnost u okviru radio-amaterskog programa Diploma svetske tvrđave (World Castle Award).

Radio-amateri tada odlaze na lokacije tvrđava širom sveta aktiviraju ih održavanjem veza, obično u portabl uslovima.

Na ovaj način radio-amateri promovišu istorijske, turističke i kulturne znamenitosti.

Pored zadovoljstva, ovakve aktivnosti služe radio-amaterima da se pripremaju i proveravaju svoju opremu jer se na isti način radi i u slučajevima vanrednih okolnosti.

Peđa YT9TP je u ovogodišnjoj aktivnosti učestvovao aktiviravši Užičku tvrđavu – Stari grad. Oznaka ove lokacije u WCA programu je YU00023. Radio je u društvu sa Goranom YU4RAA koji mu je pomogao oko postavljanja opreme.

YT9TP je uradio 86 veza za nepunih pet sati rada. Radio je je na 14 i 18 MHz sa FT857D, trap dipolom za ova dva opsega i akumulatorskim napajanjem.

Aktivacija nije bila unapred najavljena a posebno iznenađenje je bio rad na 18 MHz što je izazvalo dosta lepih komentara među radio-amaterima koji su se javljali.

Izveštaj i utiske sa aktivacije možete videti na Peđinom blogu: http://pedja.supurovic.net/wcw2016-world-castles-weekend-in-uzice-serbia/

Ovo nije bila prva radio-amaterska aktivacija Starog grada. Prvu aktivaciju je takođe izveo YT9TP u februaru 214. godine takođe u društvu sa Goranom, koji tada nije imao radio-amatersku licencu.

2014. godine je takođe YT9TP radio aktivaciju za World Castle Weekend 2014 i tada su mu društvo pravili Milan YU1ZZ, Momo YU2MS i opet Goran.