Kamp mladih radio-amatera Rožanstvo 2019 na Zlatiboru

Savez radio-amatera Srbije tradicionalno svake godine organizuje kamp za mlade radio-amatere. Ove godine će kamp biti održan na Zlatiboru od 7-12. jula u selu Rožanstvo, u odmaralištu Bela breza. Na kampu će učestvovati oko pedeset mladih radio-amatera i predavača iz cele zemlje.

Kamp se organizuje kako bi mladi radio-amateri imali priliku da vide u nauče neke nove stvari koje nemaju mogućnosti da vide i probaju u svojim lokalnim sredinama. Takođe je to lepa prilika da se upoznaju i druže i posete neke od turističkih znamenitosti našeg kraja.

Užički radio-amateri su uključeni u organizaciju kampa. Obezbediće i potrebnu opremu za opremanje radio-stanice koja će biti aktivna za vreme kampa, održaće neka predavanja i prezentacije, ugostiće radio-amatere na svojim takmičarskim lokacijama, a na kampu će biti i mladi užički radio-amateri.

Podignut stepen pripravnosti zbog najavljenih padavina

Sektor za vanredne situacije je nakon upozorenja Republičkog Hidrometeorološkog zavoda o obilnim padavinama koje se očekuju u narednim danima podigao stepen pripravnosti na najviši nivo.

Savez radio-amatera Srbije je takođe pozvao radio-amatere da u skladu sa ovom situacijom i sami budu pripravni.

U stanju pripravnosti vrši se provera opreme, radio-stanica, antenskih sistema, rezervnih izvora napajanja i druge opreme. Ako se za napajanje koriste akumulatori, obezbeđuje sd abudu napunjeni, ako se koriste agregati proverava se njihova ispravnost i obezbeđuje gorivo da se mogu po potrebi odmah pustiti u rad. Povećava se  redovna aktivnost na radio-amaterskim frekvencijama radi provere pokrivenosti i dometa svih učesnika.

Užički radio-amateri su ovim povodom održali proveru veze večeras u 20 časova na repetitorima YU0VUE (R7X) i YU0VSE (R2X).

Učestvovalo je 14 radio-stanica. Izvršena je prozivka i provera veze svake stanice preko repetuitora kak sa baznim tako i sa ručnim stanicama. Takođe je izvršena smotra opreme koja je na raspolaganju i evidentorano kod koga je potrebno nešto da se popravi ili nabavi dodatna oprema.

Pripreme za radio-goniometrijsku sekciju

Radio-goniometrija je veoma zanimljiva oblast kojom se bave radio-amateri. To je sportska disciplina koja obuhvata poznavanje topografije, snalaženje na kartama i terenu, atletiku i, naravno, radio-tehniku.

Iako je to takmičarska disciplina njom se zainteresovani mogu baviti i rekreativno. Naročito je pogodna za decu jer ne zahteva veliko tehničko predznanje niti polaganje radio-amaterskih ispita a podstiče na fizičku aktivnost u prirodi.

Amaterska radio-goniometrija je tehnika pronalaženja skrivenih radio-predajnika. Na unapred određenom prostoru, koji je obično u prirodi, ali može biti i park postavi se nekoliko predajnika, koji su skriveni da se ne mogu videti a radio-goniometristi imaju cilj da ih pronađu u što kraćem vremenu. S obzirom da se predajnici ne vide, potraga se obavlja uz pomoć ručnog radio-prijemnika.

Radio-prijemnici koji se upotrebljavaju za goniomerisanje su jednostavne konstrukcije, jeftini su, a mnogi goniometristi ih i sami prave, što je takođe zanimljivo za one koje interesuje elektronika.

Naš radio-klub se priprema da aktivnije promoviše ovu disciplinu među mladima u Užicu. Danas je održana i prva prezentacija sa nekoliko mladih uzrasta do šestog razreda osnovne škole.

Prvi utisci su da je deci to veoma zanimljivo i da itekako ima smisla razvijati ovakvu aktivnost među mladima. Radio-klub je skromno opremljen i nadamo se da ćemo uspeti da nabavimo potrebnu opremu da bismo mogli da radimo sa više dece, pa i da organizujemo takmičenja.

Radio-amateri radio-goniometriju najviše promovišu među decom,  jer je to disciplina kojom ona mogu da se bave i bez velikog tehničkog znanja, ali ona u stvari obuhvata sve uzraste, naročito u takmičarskim kategorijama.

O užičkim radio-amaterima na TV Zum

Radio-amateri, stručni entuzijasti

Marija Vranić · mart 29, 2019

UŽICE – Ne zna se tačno koliko je radio amatera iznedrio užički Radio-klub „Aco Vučković“ za više od 70 godina postajanja, ali se zna da su u njemu stasavali entuzijasti za radio tehniku, elektroniku i elektrotehniku sa poznavanjem stranih jezika, geografije, topografije, konstruktorstva i astonomije.

Jedan od njih je i sedamnaestogodišnji Janko koji je želeo da sazna kako je moguće da se ostvari veza bez telefona i interneta. Za četiri godine bavljenja radioamaterizmom postigao je svetske rezultate na takmičenjima.

„Imam više od 12 hiljada ostvarenih kontakata sa različitim ljudima. Idem na strana i domaća takmičenja. Strana traju i do 48 sati što podrazumeva vrlo malo spavanja uz konstatntan rad. Tri puta sam bio svetski prvak u mojoj ruki (rookie) kategoriji“, kaže Janko.

Da su na počektu najdraže veze sa udaljenim zemljama, a kasnije sa zemljama u kojima je nerazvijen radioamaterizam potvrđuje Kristina, jedina devojka u klubu. Ona ističe da pored zanimljivosti, ovaj hobi pruža znanja koja nigde drugo ne mogu da se nauče.

„Najbitnije je da sam naučiš da napraviš antenu, podesiš stanicu i napraviš dodatnu opremu. Radio-amaterizam napreduje sa tehnikom, pa su dostupne i digitalne tehnologije, može da se nauči i programiranje i mikrokontroleri“, kaže Kristina Janković.

U užičkom klubu sada ima oko 50 članova. Održavaju radio-stanice, takmiče se, prave uređaje i antene. Kažu, svako može da postane radio-amater samo bi trebalo da je radoznao, da polozi stručni ispit i dobije licencu.

„Nastojimo da privučemo mlade koje zanima tehnika, preko elektronike i računara, ali brzo im se svide radio stanice. To je drugačije, to je veština. Svako može da uzme mobilni telefon ili preko interneta da se ispriča s nekim, ali to uraditi preko radio stanice je poseban doživljaj“, priča Predrag Supurović.

Još jednu veliku ulogu ima radiamaterizam za mlade ljude, a to je da ih skloni sa ulice, zainteresuje za konstruktorstvo i stvori prijateljstva širom sveta.

„Interesovanja radio-amatera su slična svuda širom sveta. Ja da odem u bilo koju zemlju, videću antene, prepoznaću radio-amatera i možda se upoznati s njim“, dodaje Janko.

Dok mladi odmeravaju snage na takmičenjima, znanje pravu ulogu igra u vreme kriznih situacija. Za vreme bombardovanja radio amateri su bili nezvaničan način komunikacije i dobili su orden za zasluge, ali kažu, u mirnim vremenima prepušteni su sami sebi. Kažu još i da bi im značila podrška države – da znaju da se za njih zna i da su deo sistema koji ceni to sto potencijalno mogu da pruže.

TV Zoom

Radio-amateri obeležavaju 20 godina agresije NATO na našu zemlju

Pre dvadeset godina, 1999-te godine,  NATO alijansa je bez saglasnosti Ujedinjenih nacija izvršila agresiju na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Više od dva meseca besomučno su, sa sigurnog odstojanja, uništavali najviše civilne ciljeve.

Radio-amateri su tim povodom aktivirali radio-mrežu za opasnost koja je radila neprekidno sve vreme agresije i imala značajnu ulogu u odbrani zemlje prenošenjem obaveštenja o naletima neprijateljskih letelica i raketa, kao i prenoseći poruke humanitarnog karaktera.

Koliko je njihov značaj bio veliki pokazuje i to da je neprijatelj radio-amatere stavio na listu legitimnih ciljeva i pokušavao i njih da uništava.

Za svoj doprinos radio-amateri su odlikovani Ordenom zasluga za Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Užički radio-amateri su predstavljali važan deo radio-mreže.

Danas, 24. marta 2019. radio-amateri svojevrsnim radio-skupovima obeležavaju početak agresije. Okupljaju se na radio-amaterskim frekvencijama namenjenim za rad u vanrednim situacijama i simbolično pokreću radio-mrežu za opasnost pod sloganom „Da se ne zaboravi“ simbolično demonstrirajući svoju spremnost i osposobljenost da deluju svim uslovima.

Užički radio-amateri će se okupiti na repetitoru YU0VUE (R7X) u 20 časova. Preko repetitora će biti reemitovano saoštenje upravne stanice Saveza radio-amatera Srbije a zatim će biti izvršena prozivka.

Radio-skup će voditi mladi radio-amater Janko Mihailović, YU3EEA.

SMD radionica u radio-klubu

Konstruktorska sekcija radio-kluba u četvrtak 28. februara u 20 časova održava još jednu praktičnu radionicu.

Ovog puta mladi konstruktori će sastavljati kit uređaje adaptera za povezivanje računara sa radio-stanicom radi emitovanja telegrafije putem računara. Uređaje su dobili od Aleksandra Tomića YU0W.

Zanimljivost je što su ovi kitovi rađeni sa komponentama u SMD tehnologiji tako da je zbog malih dimenzija elemenata sastavljanje svojevrstan izazov. Pored precizne lemilice radiće se i sa lupama.

Na raspolaganju je deset kit kompleta. Pozvani su svi zainteresovani. Preporučujemo da ponesete lupu.

Radionicu će voditi Miroslav Adžić YU2ZZ.