yu1abh-qsl

Radio-klub „Aco Vučković“ YU1ABH-YU1FLM-YT2W je osnovan u junu 1947. godine, kao drugi radio-klub u tadašnjoj Jugoslaviji. Osnivači su bili entuzijasti za radio-tehniku, elektroniku i elektrotehniku.

U 70 godina postojanja, članovi kluba su ostavili značajan trag u istoriji radio-amaterizma kao i Užica.

Iako je mnogo puta preseljavan, njegove zidove je uvek krasilo mnoštvo značajnih priznanja za rezultate u svetskim i domaćim radio-amaterskih takmičenja, jer je posebna pažnja posvećivana stvaranju dobro obučenih operatora svetskog glasa. Najdraži od svih je pehar kupa Saveza radio-amatera Jugoslavije koji je naš klub osvajao uzastopno pet godina i jedini dobio pehar u trajno vlasništvo.

Pored radio-operatorskog rada, kroz konstruktorske aktivnosti, građeni su razni uređaji i antenski sistemi za održavanje radio-amaterskih veza.

Užički radio-amateri su izgradili ulično ozvučenje Užica, prva jugoslovenska mobilna radio-stanica izrađena 1949. godine je delo člana ovog radio kluba. Prva gradska televizija je emitovana 1983. godine i to su uradili radio-amateri koji su sagradili i predajnik i antene i proizvodili program koji je emitovan.

Jedan od prvih kućnih računara u Užicu nalazio se u radio-klubu koji je kroz računarsku sekciju bio dostupan zainteresovanima da uđu u svet informatike i programiranja.

Sa ovako raznovrsnim aktivnostima, radio-klub je ubek bio inkubator u kome su stasavali zaljubljenici i talenti za radio-tehniku, elektrotehniku i informatiku i postajali vrsni stručnjaci.

Radio-amateri su, uvek kada je trebalo, svoju opremu i znanje stavljali na raspolaganje društvu. Verovatno najznačajniji njihov doprinos je dat za vreme agresije NATO pakta na Jugoslaviju, kada su imali važnu ulogu u sistemu veza za obaveštavanje.

Aktivnost radio-kluba je opala od 2005 godine kada je ostao bez porške lokalen samouprave i iseljen iz prosorija. Od kraja 2015. godine radio-klub je ponovo dobio prostorije i obnovio rad a sada se nalazi u Dečanskoj 19.

Održane su prve obuke i organizovani ipsiti za radio-amatere i već imamo nove uglavnom mlade radio-amatere. Ideja i planova za nove aktivnosti ne nedostaje.

yu1abh-lokacija