Mesec: oktobar 2015.

Radovi se privode kraju

2015-10-29-19.30

Danas nam je stiglo nešto stolica za naselje, pa smo to iskoristili kao povod da se neplanirano okupimo da ih isprobamo.

Bilo je lepo druženje, neki ljudi su se videli posle dugo vremena te smo se naslušali raznih dogodovština.

Ostalo je da se nabavi još malo nameštaja, da se postave antene i stanice i da se krene sa radom.

Na slici YU1FY Bore, YU1XA Blažo, YT1GR Gavro, YU1AN Žiko, YU2STR Struja, YT9NX Peco, YU4RAA Goran i za fotoaparatom YT9TP Peđa.

Još malo pa useljenje!

2015-10-19-17.45.48

U akciji: YT9TP Peđa, YU1ZZ Milan, YU1AN Žiko, YU2STR Struja, YU4RAA Goran.

Nakon nekoliko nedelja posla oko saniranja i čišćenja nove prostorije radio-kluba, stigli smo i do krečenja!

Već posle prve četke, sve je počelo da izgleda drugačije: čistije, svežije i lepše.

Foto: YU4JSH Jelena

Prvo pominjanje radio-amatera u Užicu

prvipomenradioamaterauuzicuPrvi put se radio-amateri u Užicu pominju 3. juna 1947. u oglasu Saveznog odbora za radioamaterstvo kojim je oglašena odluka da se odobri rad inicijativnim odborima društava radio-amatera u Beogradu, Titovom Užicu i Pančevu.

Prema časopisu „Radio-amater“ broj 6/7 iz 1947. godine, prvo društvo radio-amatera „Nikola Tesla“ u Beogradu je osnovano 2. jula 1947.

Odmah za njim, osnovano je radio-amatersko društvo „Aco Vučković“ u Titovom Užicu ali tačan datum osnivanja nije naveden.

Treće je radio-amatersko društvo „Mihajlo Pupin“ u Pančevu koje je osnovano 28. septembra 1947. a četvrto je društvo radio-amatera „Aleksandar Popov“ u Zrenjaninu, osnovano 26. oktobra 1947. godine.

To su prva radio-amaterska društva osnovana posle drugog svetskog rata.

 

Održano polaganje stručnog ispita za radio-amatere

U subotu, 3. oktobra 2015. u Sevojnu, u organizaciji Radio kluba „Sevojno“, YU1AAX održani su ispiti za radio-amatere prve, druge i treće klase.

Za ispite je prijavljeno jedanaest kandidata iz Užica, Sevojna, Čačka i Gornjeg Milanovca, a položilo je devet kandidata.

Iz našeg kluba je ispite polagalo tri kandidata, jedan za prvu (Filip Đurić YT1PRO) i dvoje za treću klasu (Goran Poštaš i Jelena Hlubek-Supurović) i svi su položili.

Ispitnu komisiju Saveza radio-amatera Srbije su činili: Milan Milovanović YU1ZZ, Boban Jovanović YT1JB i Gradimir Isailović YU1IG.