Monthmaj 2019

Kamp mladih radio-amatera Rožanstvo 2019 na Zlatiboru

Savez radio-amatera Srbije tradicionalno svake godine organizuje kamp za mlade radio-amatere. Ove godine će kamp biti održan na Zlatiboru od 7-12. jula u selu Rožanstvo, u odmaralištu Bela breza. Na kampu će učestvovati oko pedeset mladih radio-amatera i predavača iz cele zemlje.
Kamp se organizuje kako bi mladi radio-amateri imali priliku da vide u nauče neke nove stvari koje nemaju mogućnosti da vide i probaju […]

Podignut stepen pripravnosti zbog najavljenih padavina

Sektor za vanredne situacije je nakon upozorenja Republičkog Hidrometeorološkog zavoda o obilnim padavinama koje se očekuju u narednim danima podigao stepen pripravnosti na najviši nivo.
Savez radio-amatera Srbije je takođe pozvao radio-amatere da u skladu sa ovom situacijom i sami budu pripravni.
U stanju pripravnosti vrši se provera opreme, radio-stanica, antenskih sistema, rezervnih izvora napajanja i druge opreme. Ako se za napajanje koriste akumulatori, obezbeđuje sd […]

Pripreme za radio-goniometrijsku sekciju

Radio-goniometrija je veoma zanimljiva oblast kojom se bave radio-amateri. To je sportska disciplina koja obuhvata poznavanje topografije, snalaženje na kartama i terenu, atletiku i, naravno, radio-tehniku.
Iako je to takmičarska disciplina njom se zainteresovani mogu baviti i rekreativno. Naročito je pogodna za decu jer ne zahteva veliko tehničko predznanje niti polaganje radio-amaterskih ispita a podstiče na fizičku aktivnost u prirodi.

Amaterska radio-goniometrija je tehnika pronalaženja skrivenih […]