Mesec: avgust 2016.

Obilazak takmičarske lokacije kluba

U iščekivanjeu licenci za nove operatore, dogovorili smo se da vikend iskoristimo da obiđemo takmičarsku lokaciju kluba iznad jezera u Vrutcima. Veći deo ekipe je odlučio da krene biciklama, kroz klisuru reke Đetinje.

2016-08-28-vrutci

Lokaciju smo zatekli u prilično zappuštenom stanju tako da je pao dogovor da se već sledećeg vikenda dođe ali sa latom i da se počne sa uređivanjem lokacije. Prvo po redu je sređivanje placa oko objekta koji je zarastao u žbunje i trnjake, a zatim da se sredi sam objekat koji je postao neka vrsta skladišta i na kraju da se srede i antene kako bi se pokrio što veći broj opsega da bi mladi operatori mogli da dođu i da rade i sa ove lokacije, a ne samo iz radio-kluba.

Posetili smo i Blaža YU1XA koji živi u blizini. On je planove podržao i obećao da obezbedi alat i druge potrepštine.

Uručene diplome novim radio-amaterima

Novi operatori u YU1ABH

U radio-klubu „Aco Vučković“ YU1ABH je 26. avgusta priređena mala svečanost na kojoj su uručene diplome kao svedočanstva o položenom stručnom ispitu za nove radio-amatere.

Diplome su dobili:

Ivan Đoković (1961), 1. klasa,
Ljubivoje Marinović (1985), 2. klasa,
Petar Despotović (1999), 3. klasa,
Aleksandar Jovanović (1980), 3. klasa,
Jovan Lazarević (1999), 3. klasa,
Miodrag Marić (1968), 3. klasa,
Lazar Mihailović (2004), 3. klasa, i
Aleksandar Nikolić (1988), 3. klasa.

Diplome je novim radio-amaterima uručio predsednik radio-kluba Blagomir Mitrašinović YU1XA. Radio-amaterima koji nisu iz Užica diplome su poslate poštom.

Naročito je važno da je klub dobio tri mlada operatora, Laza (12) i Jovana (17) i Pera (17) koji će zajedno sa Jankom (15), koji je nedavno položio prvu klasu, činiti okosnicu nove generacije užičkih radio-amatera.

Ovo je značajan događaj za naš radio-klub, jer stvaranje novih radio-amatera predstavlja krunu obnove aktivnosti posle dugogodišnje stagnacije.

Radio klub preko deset godina nije imao prostorije i nije mogao da vrši obuku novih radio-amatera. Nakon što je klub od grada dobio prostoriju u oktobru prošle godine, počele su aktivnosti, najpre na sređivanju i opremanju prostorije. Održan je niz javnih predavanja i radionica iz oblasti elektronike i radio-tehnike u okviru projekta „Elektronika iz prve ruke“ i Konstruktorske sekcije kluba. To je privuklo mlade u radio-klub i konačno, je izvedena obuka za radio-amatere i organizovano je polaganje ispita.

Održani radio-amaterski ispiti u našem radio-klubu

Posle deset godina neaktivnosti, i nakon useljenja u nove prostorije prošle zime, u radio-klubu „Aco Vučković“ YU1ABH su konačno održani i prvi stručni ispiti za radio-amatere.

Polaganje ispita

Ispiti su održani 13. avgusta, a položilo je osam kandidata: jedan za prvu klasu radio-amatera, jedan za drugu klasu, i šest za treću klasu.

Pored Užičana, ispite su polagali i gosti iz Novog Sada, Čačka i Priboja.

Prvo polaganje radio-amaterskih ispita nakon toliko vremena je veoma značajno za klub i naš grad. Naročito ističemo to da su ispite položili i mladi operatori koji će moći da nastave dugu i uspešnu tradiciju radio-amaterizma u našem gradu.

Petar, Lazo i Jovan jedva čekaju diplome i licence da mogu da rade na stanici

Petar (16), Lazo (11) i Jovan (16) jedva čekaju diplome i licence da mogu da rade na stanici