Održavanjem treće praktične radionice u subotu, 10. decembra, završene su aktivnosti u okviru projekta „Elektronika iz prve ruke“ za ovu godinu.

Ova, poslednja radionica je bila i najinteresantnije. Dok su na prve dve učesnici mogli da nauče kako se projektuje elektronsko kolo, crta šema, projektuje i pravi štampana pločica, na ovoj radionici su mogli i da praktično sastave elektronski uređaj. Iako nekima ovo nije prvi dodir sa lemilicom, interesovanje je bilo veliko.

I ova radionica je protekla pod vođstvom Mira YU2ZZ, kojije vodio računa da svi nauče pravilno rade sa lemilicom, i da konačno osete pravo zadovoljstvo kada su sklopljeni uređaji proradili – iz prve.

Imali smo i posebnu poslasticu. Duško Dogandžić je demonstrirao mogućnosti mikroračunara Raspberry PI, ali je ovaj put otišao dalje, pa je pokazao kako se na ovaj računar instalira operativni sistem,  a zatim i kako se pišu programi koji kontrolišu elektroniku povezanu na računar. Elektronika nije bila komplikovana – trebalo je samo uključivati i isključivati svetleću diodu, ali je i to pružilo dosta zabave jer su zaintersovani učesnici i sami mogli da učestvuju u pisanju programa koji žmiganjem diode emituje Morzeovu azbuku.

„Elektronika iz prve ruke“ se pokazala kao potrebna stvar u našem gradu  i izazvao je veliko interesovanje.

Početkom godine je održan niz predavanja na kojima se se učesnici upoznali sa osnovama elektronike, električnim veličinama, elektronskim komponentama, radio-tehnikom i još sa mnogo čime. Interesovanje za ova predavanja je bilo veliko i zaista je bilo zadovoljstvo raditi sa svim tim mladim ljudima.

Zimski deo projekta je zamišljen kao praktične radionice, na kojima su zainteresovani, i koji nisu imali neko predznanje o elektronici, mogli uspešno da učestvuju.

Nažalost, neplanirano preseljenje radio-kluba u druge, znatno manje i skromnije prostorije nas je zadesilo pred sam početak projekta i dosta nam je poremetio planove, ali smo uspeli da se organizujemo i sve uspešno završimo po planu. Najviše su se založili i potrudili upravo mladi Konstruktori oko preseljenja, čišćenja i krečenja da bi sve bilo spremno na vreme.

Ovaj projekat grupa Konstruktori i radio-klub ne bi mogli da izvedu da nije bilo pomoći. Omladinski fond Fondacije „Ana i Vlade Divac“, Grad Užice i Balkanski fond za demokratiju, pomogli su bespovratnom dodelom sredstava za nabavku opreme i alata.

Glavni cilj je postignut, klica je proklijala. Mladi u Užicu, koji se interesuju za elektroniku, radio-tehniku i računare, ponovo imaju mesto gde mogu da se okupljaju, upoznaju, druže, razmenjuju znanje i iskustva i planiraju neke zajedničke poduhvate.

Sa aktivnostima se neće stati. Konstruktorska sekcija sada proširena za nove člaove i nestaviće da radi, a nadamo se da će i u sledećoj godini „Elektronika iz prve ruke“ prižiti novu priliku mladima da se upoznaju sa elektronikom i da se zainteresuju da se njome ozbiljnije bave.

Vrata radio-kluba ostaju širom otvorena.