Smotra radio-amatera Užica održan je 30.01.2017. godine na repetitoru YU0VUE (R7X, Šehovo brdo, Jelova gora, Užice). Upravna stanica je bila YU1ABH a smotru je vodio YU3EEA, koji je pripremio i pročitao bilten.

Na smotri su učestvovali: YU1ABH (YU3EEA), YU1AN, YU1ZZ, YU1JW, YU2OXA, YU4TDX, YU1AAX, YU4FPS, YU2STR, YU4JSH, YT9TP, YU1PI, YT1DMO i YU2GM.

Sadržaj biltena:

Bilten radio-amatera Užica biće emitovan svakog poslednjeg ponedeljka u mesecu na regionalnom repetitoru R7X Jelova Gora u 20 časova. Smotra radio-amatera Užica je svakog ponedeljka u isto vreme. Upravna stanica biće YU1ABH.

Teme biltena za 30. januar 2017.

– Informacije iz klubova
– Ispiti – održani, najavljeni
– Repetitorska mreža
– KT i UKT takmičenja
– Aktuelne teme užičkog radio-amaterizma

Ispiti u radio-klubu su održani 13.avgusta, a položilo je osam kandidata. Jedan kandidat za prvu klasu, jedan za drugu klasu i šest kandidata za treću radio-amatersku klasu. Pored Užičana ispit su polagali i gosti iz susednih gradova.

Prvo polaganje radio-amaterskih ispita nakon toliko vremena je veoma značajno za klub i naš grad.
Početkom septembra nas zatiče vest da moramo da se iselimo iz Gradskog kulturnog centra, zbog preuređivanja prostorija na 2. spratu u budući hostel.

Radio-klub je od grada Užica dobio prostorije u Dečanskoj ulici broj 19 na Megdanu.

Prostorije su sređivane nekoliko meseci da bi se dovele u red.

U septembru smo sređivali takmičarsku lokaciju na Vrutcima koja je nažalost prethodnihgodina bila malo zapuštena jer klub nije imao prostorije skoro deset godina. Krajem 2015. klub dobija prostorije u GKC.Kućicu na Vrutcima smo očistili,raskrčili žbunje i pokoslili travu. Za ovo su najviše zaslužni mlađi operatori. Za budući rad na lokaciji Vrutci. Mora se podiće neka antena ( Neki kvad ili bim ) jer trenutno gore ima samo dipol za 3.5 i 7 i sloper antena 1.8 MHz. U toku leta planirano je da ugostimo radio-amatere iz ostalih gradova u Srbiji na lokaciju Vrutci (za vreme nekog kontesta ili iz druženja). Lokaciji je neophodno krečenje, sređivanje lineara, popravka KT stanica koje su dugo godina stajale u kasi i propale.

U oktobru 2016. godine radio-amateri iz Užica su povodom Dana grada Užica organizovali diplomu ,,Užice“.Ako ste u periodu od 1. do 16. oktobra radili veze sa stanicama iz Užica mogli ste osvojiti ovu diplomu. A na sajtu ste mogli proveriti koliko ste poena osvojili. U ovoj akciji učestvovali su sva tri radio-kluba sa teritorije Užica. Pored diplome „Užice“ smišljena je i diploma „Užičani“. Tu diplomu su mogli osvojiti operatori sa teritorije grada Užica.

Peđa i Goran (vlasnik preduzeća Infosys) su nas za Novu godinu obradovali novim uređajem Kenwood TS-930S. Goran je donirao klubu ovaj odličan uređaj što će nam dobro doći za dalji rad.

Nakon useljenja i sređivanja prostorija za dalji rad došle su na red antene. Vertikalna antena za 14 MHz je postavljena.

Ostao je još dipol za 3.5 MHz i 7 MHz da se postavi, što je problem mlađim operatorima da rade veze trenutno, jer operatori sa trećom klasom ne mogu raditi na 14 MHz.

Moram napomenuti da je YU2STR Dragan Janković Struja dobio opomenu od Saveza radio-amatera Srbije zbog nepristojnog ponašanja kako na lokalnim tako i na magistralnim repetitorima. Stav tri kluba iz Užica je jednistven po pitanju nepristojnog ponašanja i molimo sve radio-amatere da se ubuduće pristojno ponašaju na radio-amaterskim frekvencijama.

Takođe molimo sve članove kluba, pogotovu mlađi operatori da prisustvuju čišćenju i raspremanju klupskih prsotorija a ne celo raspremanje da spadne na jednog ili dva operatora.

Želim još jednom da napomenem da su većina uređaja u klubu neispravni ili oštećeni .

Radio-klubovi u Užicu su već jednom imali smotru povodom vandredne situacije koja je zahvatila našu zemlju prošle godine. Na toj smotri se odazvao veliki broj užičkih operatora a smotru je vodio Peđa YT9TP.

Za ponos je rezultat takmičara užičkog okruga u vrlo popularnom svetskom takmičenju CQ WW SSB 2016. Vrlo uspešne rezultate su postigli:
– Milan pod znakom YT9X koji je osvojio 3. mesto
– Lazo YU1JW pod znakom YT0W koji je u top 10 operatora.
– Dugi YU1WS pod znakom YT1R koji je u top 5 takmičara.
– i Janko YU3EEA tj. ja, i zauzeo sam 13. mesto u kategoriji SOSB 14 Mhz

Nakon uspešnih prošlogodišnjih predavanja u okviru projekta Elektronika iz prve ruke i niza aktivnosti koje su nakon ovih predavanja usledile na konstruktorskoj sekciji 2016. godine privodimo kraju. Organizovan je još jedan niz predavanja i praktičnih radionica u okviru divac fondacije .Cilj je da se mladima u Užicu,koje interesuje elektronika i radio-tehnika omogući da imaju mesto gde mogu da se okupljaju,razmenjuju i proširuju svoja znanja,kao i da uče od iskusnih stručnjaka iz te oblasti.

Imalo je nekoliko časova praktične radionice. Zahvalni smo Miroslavu Adžiću YU2ZZ koji se najviše potrudio oko ovih radionica. Projektovali smo i napravili par štampanih polča a nakon toga na njih stavili i zalemili komponente.

U radio-klub dolazi nekoliko lepih poklona. Divac fondacija je poklonila 36.000 dinara za naš alat i sredstva koje koristimo. YU3ACO je poklonio pun džak elektronskih ploča. Iznenadio nas je za Novu godinu sa punim džakom koje je on godinama odvajao jer sadrže zanimljive elemente za konstruktorsku sekciju. Božićni poklon dolazi iz Pančeva. A poslali su ga Robert Balaž i Miodrag Bakić. Paket je težak celih 5.4 kg. Paket je bio pun elektroničarskih delova. Još jedan poklon nam šalje poznati elektroničar Bogdan Kecman iz Beograda koji nas je obradovao punom kutijom razne elektronike i mikrokontrolera. Firma „IFIKS“ iz Beogrda nam je poklonila opremu i alat iz programa „Baku“. Najupečatljivija je svakako lemna stanica koja sadrži lemilicu sa regulacijom i duvaljku. S obzirom da su u aktivnosti konstruktorske sekcije uključeno više mladih tu su i dodtne dve regulacione štapne lemilice i dva merna instrumenta kao i ostali sitni elektroničarski alat. U klub stiže još jedan poklon paket. Šalje ga Bora Lazendić iz Žablja. Paket je bio pozamašan i porpilično težak. YT3EE Aleksandar Negovanović iz Šapca šalje poklon.Njegov paket je doneo veliki broj otpornika velike snage,tranzistora i integralnih kola…

Mesec decembar se uzima svuda u svetu kao mesec mladih na radio-talasima. Srbija je uzela učešće pod specijalnim znakom YT16YOTA. Ukupno je urađeno 10462 veze. Učestvovalo je 27 mladih a 20 operatora su bili mlađi od 20. godina. Srbija se odlično pokazala i ispred nje je bila samo Nemačka sa oko 13 000 veza. Srbija 2. u svetu. Treba biti ponosan na sve mlade radio-amatere u Srbiji.

Iz našeg kluba YU1ABH su aktivno učestvovali Petar Despotović YU4FPS, Lazar Mihailović YU4TDX, Filip Đurić YU5PRO, i Janko YU3EEA. Rezultate koje su omladinci ostvarili su odlični. Kao klupska ekipa, uradili su najviše veza. Janko YU3EEA i Filip YU5PRO su ušli u prhvih pet operatora po broju urađenih veza (Filip peti a Janko drugi). Laza YU4TDX odnosi titulu najmlađeg učesnika ove aktivnosti koji ima svega 12 godina. Ovakvi rezultati čine ponosnim naš grad .Želimo da se zahvalimo RK Sevojno koji je ustupio svoju takmičarksu lokaciju za vreme ove aktivnosti. Posebnu zahvalnost dugujemo Milanu Milovanoviću YU1ZZ koji je najviše vremena uložio za nas tokom meseca decembra.

Ove godine je 70 godina postojanja radio-kluba Aco Vučković, i trebalo bi organizovati neke aktivnosti povodom ovog svečanog datuma (sednica,takmičenje ili diploma i ostale aktivnosti).

Radio-amateri treba da se udruže u svim aktivnostimo bilo kog kluba a ne da sav posao završe tri, četiri radio-amatera.

Uz pomoć elektroničara Raša Minderovića uspeli smo za vikend kompletirati KT stanicu Icom 751 koji sada ima sve potrebne filtere.

U gradu su aktivna dva repetitora:

– R7X Jelova Gora, je u toku godine potpuno renoviran. Stavljeni su novi uređaji Motorole GM300, promenjene su obe antene i koaksijalni kablovi. Donacije su dali Momo YU2MS, Peđa YT9TP, Struja YU2STR, Milan YU1ZZ. Repetitor radi i dalje sa pologona RHMZ Srbije, dozvola je uredno izdata 2011. a pozivni znak repetitora je YU0VUE.

– R2X Sevojno je premešten na lokaciju Mendino Brdo i ima potpuno lokalnu namenu. Uređaj je odličan Motorola R-100, antene i kablove su donirali Buco YT8T I Milan YU1ZZ. Repetitor ima dozvolu izdatu od RATEL 2011. godine. Pozivni znak repetitora je YU0VSE.

Ove godine Savez radio-amatera Srbije organizuje kamp mladih YOTA koji će naverovatnije biti u Paraćinu krajem juna ili početkom jula. Svaki klub će moći da pošalje do pet mladih uključujući i vođu tima. Ovo je dobra prilika za nas mlade da se svojim radom nametnemo klubu da nas pošalje na kamp. Inače prošle godine sam ja bio jedini predstavnik na YOTA kalmu u Somboru. Iskustva koja sam tamo stekao su mi bila dragocena u nastavku radio-amaterskih aktivnosti.