Mesec: maj 2016.

Radio-amaterski kamp u Somboru

kamp-sombor

Radio klub „Nikola Tesla“ YU7KMN iz Sombora organizuje Međunarodni kamp mladih radio-amatera. Kamp će se održati u blizini Sombora od 28. juna do 03. jula ove godine.

Kamp je namenjen mladima od 15 do 25 godina.

Obezbeđen je smeštaj, ishrana i druženje sa drugim mladim radio-amaterima kroz razne radio-amaterske aktivnosti.

Participacija za ishranu je 2000 dinara po osobi. Učesnici kampa sami snose troškove puta.

Naš klub sprema da pošalje prijave zainteresovanih tako da ko želi da ide na kamp, može još uvek da se prijavi.

U prilogu su obrasci prijave za kamp i roditeljska saglasnost za maloletna lica. Ako imate radio-amatersku licencu u prijavi navedite i svoj pozivni znak.

Prijavu pošaljite elektronskom poštom, a roditeljsku saglasnost, potpisanu, nosite sa sobom u kamp. Prijavu i saglasnost treba da donesete i u naš radio-klub na uvid. To možete učiniti sredom ili četvrtkom, kada su okupljanja u klubu.

Prijave su do 3. juna.

Pored mladih iz kluba može ići i jedno lice kao vođa puta koje može biti i starije. I ono treba da se prijavi na isti način.

Postoje direktne autobuske linije od Užica do Sombora tako da je prevoz lako organizovati.

kamp-sombor kamp-sombor-prijava kamp-sombor-saglasnost

Konstruktorska sekcija – radionica – foto-prekidač

I juče je u našem radio-klubu bilo zanimljivo. U okviru konstruktorske sekcije održana je praktična radionica koju je vodio Mire YU2ZZ. Učesnici su praktično sagradili foto-prekidač sa podesivom osetljivošću i histerezisom.

yu1abh-konstruktorska-sekcija-2016-05-25-1

Ovakav foto-prekidač ima svakodnevnu primenu – na primer za automatsko uključenje pomoćnog svetla noću.

Prekidač je zasnovan na elektronskom kolu NE555. Elektronska šema uređaja je data na slici:

foto-prekidac

Kada je foto dioda osvetljena, ona provodi tako da + napod prek ootpornika R1 dolazi na nožicu 2 NE555. Kao posledica na nožicu 3 kolo daje niski nivo tako da relej ostaje isključen.
Kada foto fiod niej osvetljena, ona ne provodi, tako da + napon više ne dolazi na nožicu 2. Ona će biti na niskom nivou preko promenljivog otpornika R2, a posleidca je da će na izalzu na nožici 3 biti visok nivo koji će uključiti relej.

Prag uključenja releja prema jačini svetla se podečava promenljivim otpornikom R2.

Kondenzator C3 ima ulogu da napravi kratku zadršku kod promene svetla takoda kolo ne reaguje na kratkotrajen promene (nailazak oblaka ili ako je foto ćelija nakratko nečim drugim zaklonjena od svetla).

Mire je obezbedio nekoliko nekoliko štampanih pločica i komponente za gradnju i na kraju je sagrađene uređaje poklonio učesnicima.

Konstruktorska sekcija – univerzalni instrument

2016-05-18-konstruktorska-sekcija

Mire, YU2ZZ održao predavanje o univerzalnim mernim instrumentima. Predavanje je obuhvatilo:

– Univerzalni instrument uopšteno.

– Analogni univerzalni instrument.

– Digitalni univerzalni instrument.

– Merenje napona, jačine struje, otpora, kapacitivnosti, frekvencije,
temperature.

– Merenje dioda: ispravljačke i druge.

– Merenje tranzistora: identifikovanje izvoda, merenje pojačanja.

– Merenje induktivnosti.

– Merenje u digitalnoj elektronici (Arduino, mikrokontroleri).

– Namenski uređaji za merenje: frekvencije, induktiviteta, kapaciteta,
temperature.

Konstruktorska sekcija – veče za mikrokontrolere

Veče za mikrokontrolere je vodio Dušan Pavlović (Pavla), pošto je to njegova pasija.

2016-05-11-konstruktorska-sekcija

Najpre je pokazao kako se arduinom kontrolišu RTC moduli (Real Time Clock), dva različita tipa, jedan povezan serijskom vezom a drugi SPI protokolom. RTC modul predstavlja časovnik koji Arduino može da podesi i da ga koristi da iščitava vreme. RTC modul čuva vreme i kada je uređaj isključen jer ima nezavisno napajanje iz litijumske baterije. To je važno za sve primene gde je potrebno znati tačno vreme.

Andrija je doneo neke komponente koje je nabavio a među njima su pažnju privukle RGB svetleće diode, tako da se došlo naideju da se jeda dioda prikači na arduino i isproba kako radi. Pavla je vodio glavnu reš i pokazao je kako se upravlja sa sve tri diode pojeidnačno, u kombinaciji a na kraju je napravio i mali lajtšou sa prikazivanjem spektra boja koje se mogu dobiti mešanjem tri osnovne boje.

Isprobali smo i razvojnu platformu za PIC mikrokontrolere, koju je konstruktorska sekcija nedavno dobila. Utvrdili smo da radi, jer je mikrokontroler na ploči već isporogramiran da rpavi raznorazne efekte, ali nismo uspeli da j epovežemo na računar jer se ojavioproblem sa drajverima za Windows 10.

Mire je došao sa zanimljivom šemom oscilatora sa jednim tranzistorom kome se ne koristi baza pa je i to sklapano i ipsprobavano.

Dogovorili smo se i da zajednički obiđemo radnje u gradu da svi kojima nedostaje nešto od sitnog alata to nabave, a dogovorili smo se da iskoristimo priliku da će narednh desetak dana električna centrala na Plaži biti otvorena za posetioce, da zajednički odemo i vidimo taj muzej.

Sve u svemu veče je bilo bogato i interesantno.

Konstruktorska sekcija – oscilatori sa NE555

I ove nedelje smo se dosta zabavili u konstruktorskoj sekciji. Glavna tema je bilo integralno kolo NE555, a nije izostalo ni malo rasturanja starih elektronskih uređaja.

yu1abh-konstruktorska-sekcija-2016-05-04

Najpre smo napravili klasičan žmigavac sa LED, a onda se igrali praveći razne varijante menjanjem komponenti da bi menjali frekvenciju žmiganja. Čak smo umesto LED povezali zvučnik i dobili zujalicu.

ne555

Rasturanja uređaja je bilo na pretek. Skidali smo delove sa matične ploče, i još nekih ploča ostataka ko zna za kad razvaljenih flopi diskova i tako tog.

Popravljali ovaj put nismo ništa.