Mesec: februar 2019.

SMD radionica u radio-klubu

Konstruktorska sekcija radio-kluba u četvrtak 28. februara u 20 časova održava još jednu praktičnu radionicu.

Ovog puta mladi konstruktori će sastavljati kit uređaje adaptera za povezivanje računara sa radio-stanicom radi emitovanja telegrafije putem računara. Uređaje su dobili od Aleksandra Tomića YU0W.

Zanimljivost je što su ovi kitovi rađeni sa komponentama u SMD tehnologiji tako da je zbog malih dimenzija elemenata sastavljanje svojevrstan izazov. Pored precizne lemilice radiće se i sa lupama.

Na raspolaganju je deset kit kompleta. Pozvani su svi zainteresovani. Preporučujemo da ponesete lupu.

Radionicu će voditi Miroslav Adžić YU2ZZ.

Radio-klub na meti vandala

Prostorije užičkog radio-kluba u Dečanskoj 19 su postale stalna meta vandala. U poslednjem napadu koji se dogodio pretprošle noći, razbijena su dva stakla. Pre nedelju dana je polomljena ukt antena i razbijeno je jedno veliko staklo.

To nisu jedini napadi. Ranije su već jednom prozori i spoljni zidovi prostorja izlepljeni nalepnicama huligana sa oznakama fudbalskog kluba Sloboda a pre toga je polomljena i svetleća tabla sa znakom radio-kluba.

Da li neko ima nešto protiv postojanja radio-kluba pa to izražava na ovaj način ili je samo slučajnost što se prostorije nalaze na neosvetljenom malom platou ne znamo.

Na istom platou se nalazi nekoliko radnji i prostorije udruženja pčelara. Od vlasnika radnji smo saznali da su i oni imali problema sa pokušajima provala. Prostorije udruženja pčelara su nedavno potpuno izgorele, a nezvanično smo saznali da je utvrđeno da su zapaljene ubacivanjem vatre spolja.

Redovno se dešava da se na platou okupljaju ljudi koji donose alkohol i vrše i malu i veliku nuždu. Ceo plato je pokriven staklom razbijenih flaša i raznim drugim otpacima koje ostavljaju iza sebe.

Naš radio-klub nema stalne izvore finansiranja pa svaka neplanirana popravka posle napada vandala za nas predstavlja ozbiljan problem. Razbijeni svetleći panel nismo ni uspeli da zamenimo jer je to za nas skupo.

Umesto da vreme, energiju i sredstva usmeravamo na rad sa mladima mi smo sada prinuđeni da svake nedelje vršimo popravke.

Kome radio-klub može da smeta? Radio-amateri društvu mogu da budu samo korisni. Mladima približavamo svet radio-tehnike i elektrotehnike, obučavamo ih, kada zatreba na raspolaganju smo da pomognemo kome god treba kroz sistem za vanredne situacije. Nismo na budžetu Grada, novca nemamo, sve aktivnosti finansiramo sami, a umesto podrške dobijamo polomljena stakla.