Mesec: decembar 2016.

SBB WiFi zona

Kompanija SBB je postavila u radio-klubu čvor koji omogućava pristup servisima SBB WiFi zona i UNIFI.

Preko ovog čvora je radio-klub dobio besplatan internet priključak koji je na raspolaganju svim članovima kluba.

Ovo je za radio-klub značajna stvar jer u obukama i gradnjama, sada možemo da lako pristupimo mnogim informacijama preko Interneta.

SBB WiFi zona je je bežična mreža (IEEE standard 802.11a/b/g/n) za pristup internetu koja se prostire na velikom broju lokacija širom Srbije. Pristup se plaća SMS porukama, mogu se koristiti i vaučeri, a korisnici SBB, TotalTV i Beogrid postpejd interneta mogu koristiti UNIFI servis bez plaćanja dodatne naknade.

UNIFI je bežični pristup internetu preko Wi-Fi tehnologije (IEEE standard 802.11a/b/g/n). Korisnici SBB, TotalTV i Beogrid postpejd interneta mogu koristiti UNIFI servis bez plaćanja dodatne naknade.

Konstruktori: Završene praktične radionice

Održavanjem treće praktične radionice u subotu, 10. decembra, završene su aktivnosti u okviru projekta „Elektronika iz prve ruke“ za ovu godinu.

Ova, poslednja radionica je bila i najinteresantnije. Dok su na prve dve učesnici mogli da nauče kako se projektuje elektronsko kolo, crta šema, projektuje i pravi štampana pločica, na ovoj radionici su mogli i da praktično sastave elektronski uređaj. Iako nekima ovo nije prvi dodir sa lemilicom, interesovanje je bilo veliko.

I ova radionica je protekla pod vođstvom Mira YU2ZZ, kojije vodio računa da svi nauče pravilno rade sa lemilicom, i da konačno osete pravo zadovoljstvo kada su sklopljeni uređaji proradili – iz prve.

Imali smo i posebnu poslasticu. Duško Dogandžić je demonstrirao mogućnosti mikroračunara Raspberry PI, ali je ovaj put otišao dalje, pa je pokazao kako se na ovaj računar instalira operativni sistem,  a zatim i kako se pišu programi koji kontrolišu elektroniku povezanu na računar. Elektronika nije bila komplikovana – trebalo je samo uključivati i isključivati svetleću diodu, ali je i to pružilo dosta zabave jer su zaintersovani učesnici i sami mogli da učestvuju u pisanju programa koji žmiganjem diode emituje Morzeovu azbuku.

„Elektronika iz prve ruke“ se pokazala kao potrebna stvar u našem gradu  i izazvao je veliko interesovanje.

Početkom godine je održan niz predavanja na kojima se se učesnici upoznali sa osnovama elektronike, električnim veličinama, elektronskim komponentama, radio-tehnikom i još sa mnogo čime. Interesovanje za ova predavanja je bilo veliko i zaista je bilo zadovoljstvo raditi sa svim tim mladim ljudima.

Zimski deo projekta je zamišljen kao praktične radionice, na kojima su zainteresovani, i koji nisu imali neko predznanje o elektronici, mogli uspešno da učestvuju.

Nažalost, neplanirano preseljenje radio-kluba u druge, znatno manje i skromnije prostorije nas je zadesilo pred sam početak projekta i dosta nam je poremetio planove, ali smo uspeli da se organizujemo i sve uspešno završimo po planu. Najviše su se založili i potrudili upravo mladi Konstruktori oko preseljenja, čišćenja i krečenja da bi sve bilo spremno na vreme.

Ovaj projekat grupa Konstruktori i radio-klub ne bi mogli da izvedu da nije bilo pomoći. Omladinski fond Fondacije „Ana i Vlade Divac“, Grad Užice i Balkanski fond za demokratiju, pomogli su bespovratnom dodelom sredstava za nabavku opreme i alata.

Glavni cilj je postignut, klica je proklijala. Mladi u Užicu, koji se interesuju za elektroniku, radio-tehniku i računare, ponovo imaju mesto gde mogu da se okupljaju, upoznaju, druže, razmenjuju znanje i iskustva i planiraju neke zajedničke poduhvate.

Sa aktivnostima se neće stati. Konstruktorska sekcija sada proširena za nove člaove i nestaviće da radi, a nadamo se da će i u sledećoj godini „Elektronika iz prve ruke“ prižiti novu priliku mladima da se upoznaju sa elektronikom i da se zainteresuju da se njome ozbiljnije bave.

Vrata radio-kluba ostaju širom otvorena.

YU1FY SK

Sa velikom tugom u srcu obaveštavam Vas da je noćas prestalo da kuca srce jednog velikog radio-amatera iz Užica.

Iznenada u 61. godini je preminuo Borivoje Boro Mutavdžić YU1FY. Bore je prve korake u radio-amaterizmu napravio u YU1ABH početkom 70-tih godina. ETF je završio u Sarajevu u sjajnoj generaciji koja je osnovala tadašnji YU4EXA. Sve vreme svog života je bio u radio-amaterskom hobiju, obožavao je: elektroniku, konstruktorstvo, DX rad i telegrafiju.

Radio je u Valjaonici Bakra Sevojno i bio rukovodilac ekipe elektroničara. Boro je bio oženjen ima sina i ćerku koja je udata i jedno unuče.

Sahrana će se obaviti sutra u subotu 10. decembra sa početkom u 13 časova na gradskom groblju „Dovarje“ u Užicu.

Izjave saučešća možete poslati porodici na adresu Karađorđeva 28/a, 31000 Užice ili na imejl YU1ABH.

Neka mu je večna slava i laka zemlja!

U ime radio-amatera iz Užica
Milan YU1ZZ

Konstruktori: Završna praktična radionica

U subotu, 10. decembra, u 16 časova u radio-klubu će biti održana treća i završna praktična radionica u okviru projekta „Elektronika iz prve ruke„.

Na prethodnim radionicama je rađena analiza projektnog zadatka, dizajn elektronskog kola, crtanje šeme, analiza u simulatoru, projektovanje štampanog kolo elektronskog uređaja, i izrada štampanog kola po više metoda. Na poslednjoj radionici će učesnici moći da sami sastave električni uređaj lemljenjem komponenata na izrađeno štampano kolo, a zatim i testiranje i upotrebu gotovog uređaja.

Nakon toga će biti pokazan postupak instalacije operativnog sistema na Raspberry Pi 3 i upotreba ovog malog ali veoma sposobnog računara naročito interesantnog elektroničarima.

Radionicu će voditi Mire YU2ZZ i Duško Dogandžić.

Pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže. Ulaz je slobodan.

Naši mladi operatori u YOTA programu

Decembar mesec je i ove godine mesec aktivnosti mladih radio-amatera. Mladi operatori iz YU1ABH su se odazvali pozivu YOTA menadžera Saveza radio-amatera Srbije i aktivno učestvuju u ovom programu radeći pod posebnim pozivnim znakom YT16YOTA.

Janko YU3EEA i Pero YU4FPS na zadatku

Janko YU3EEA i Pero YU4FPS na zadatku

Prva aktivnost je bila 2. decembra sa takmičarske lokacije YU1AAX, uz svesrdnu podršku Milana YU1ZZ. Radili su nepihih pet časova paralelno na dva opsega jer je ova lokacija opremljena sa dva radna mesta koja mogu istovremeno da rade.

Janko YU3EEA je radio na 14 MHz sa četvoroelementnim kvadom i na 7 MHz sa troelementnim bimom. Uradio je ukupno 404 veze.

Pero YU4FPS je radio na 3.5 MHz sa vertikalnom i dipol antenom, i na 21 MHz sa četvoroelementnim kvadom. Uradio je 116 veza.

Janko se očekivano pokazao kao već prilično dobar operator a Pero je iznenadio koliko je brzo napredovao i odgovorio izazovu rada u velikoj gužvi.

4. decembra je iskočila neplanirana prilika da se ponovo radi pod ovim znakom pa je Janko uskočio otišavši sa YU1ZZ na Košutu. U početku je radio na 21 MHz ali uz velike muke jer je ovaj opseg bio zatvoren. Kasnije je prešao 7 MHz i napravio veliku gužvu i odličan rezultat. U proseku je radio brzinom od oko 170 veza na sat a u intervalima je išao i preko 230. Ukupno je uradio 247 veza tog dana.

Za ovu nedelju su termine najavili Filip YU5PRO i Lazo YU4FPS.