Monthdecembar 2016

SBB WiFi zona

Kompanija SBB je postavila u radio-klubu čvor koji omogućava pristup servisima SBB WiFi zona i UNIFI.
Preko ovog čvora je radio-klub dobio besplatan internet priključak koji je na raspolaganju svim članovima kluba.
Ovo je za radio-klub značajna stvar jer u obukama i gradnjama, sada možemo da lako pristupimo mnogim informacijama preko Interneta.
SBB WiFi zona je je bežična mreža (IEEE standard 802.11a/b/g/n) za pristup internetu koja […]

Konstruktori: Završene praktične radionice

Održavanjem treće praktične radionice u subotu, 10. decembra, završene su aktivnosti u okviru projekta „Elektronika iz prve ruke“ za ovu godinu.
Ova, poslednja radionica je bila i najinteresantnije. Dok su na prve dve učesnici mogli da nauče kako se projektuje elektronsko kolo, crta šema, projektuje i pravi štampana pločica, na ovoj radionici su mogli i da praktično sastave elektronski uređaj. Iako nekima ovo nije prvi dodir sa lemilicom, interesovanje je bilo veliko.
I […]

TV5 Užice o konstruktorskoj sekciji kluba

O radio-klubu, konstruktorskoj sekciji i projektu „Elektronika iz prve ruke“ na TV5.

YU1FY SK

Sa velikom tugom u srcu obaveštavam Vas da je noćas prestalo da kuca srce jednog velikog radio-amatera iz Užica.
Iznenada u 61. godini je preminuo Borivoje Boro Mutavdžić YU1FY. Bore je prve korake u radio-amaterizmu napravio u YU1ABH početkom 70-tih godina. ETF je završio u Sarajevu u sjajnoj generaciji koja je osnovala tadašnji YU4EXA. Sve vreme svog života je bio u radio-amaterskom […]

Konstruktori: Završna praktična radionica

U subotu, 10. decembra, u 16 časova u radio-klubu će biti održana treća i završna praktična radionica u okviru projekta „Elektronika iz prve ruke„.

Na prethodnim radionicama je rađena analiza projektnog zadatka, dizajn elektronskog kola, crtanje šeme, analiza u simulatoru, projektovanje štampanog kolo elektronskog uređaja, i izrada štampanog kola po više metoda. Na poslednjoj radionici će učesnici moći da sami sastave električni uređaj lemljenjem […]

Naši mladi operatori u YOTA programu

Decembar mesec je i ove godine mesec aktivnosti mladih radio-amatera. Mladi operatori iz YU1ABH su se odazvali pozivu YOTA menadžera Saveza radio-amatera Srbije i aktivno učestvuju u ovom programu radeći pod posebnim pozivnim znakom YT16YOTA.
Janko YU3EEA i Pero YU4FPS na zadatkuJanko YU3EEA i Pero YU4FPS na zadatku
Prva aktivnost je bila 2. decembra sa takmičarske lokacije YU1AAX, uz svesrdnu podršku Milana YU1ZZ. Radili su […]