Mesec: decembar 2015.

Projekat Konstruktora – Elektronika iz prve ruke

Fondacija Ane i Vlada Divac je pokrenula konkurs Stvarno važno za podršku ulešća mladih u procesima lokalnog razvoja kroz dodelu bespovratnih novčanih sredstava projektima koje pokreću i vode mladi. Na konkurs je prijavljeno 12 projekata mladih iz Užica, od koji je devet odobreno.

konstruktori

Među odobrenim projektima je i projekat „Elektronika iz prve ruke“ grupe mladih „Konstruktori“, čiji je cilj da se mladima u Užicu, koje interesuje elektronika i radio-tehnika, omogući da imaju mesto gde mogu da se okupljaju, razmenjuju i proširuju svoja znanja, kao i da uče od iskusnih stručnjaka iz tih oblasti.

Projekat obuhvata četiri predavanja u trajanju po dva školska časa u okviru kojih će zainteresovanima biti predstavljene raznovrsne teme iz oblasti elektronike i radio-tehnike.

Naš radio-klub je podržao ovaj projekat obezbeđenjem prostora za održavanje predavanja, predavača i ostalih resursa.

Prema planu, biće održana četiri predavanja, po jedno svake sedmice, počev od sredine februara. Predavanja će obuhvatiti osnovne pojmove, prezentacije nekih projekata i tehnologija, a pored predavanja, biće održana i radionica na kojoj će zainteresovani moći da učestvuju u sastavljanju nekoliko jednostavnih elektronskih sklopova.

Ciljna grupa projekta su učenici osmog razreda osnovne škole, srednjoškolci i studenti tehničkih smerova, ali i svi ostali koji su zainteresovani za elektroniku i radio-tehniku.

Aktivnosti neće biti završene ovim projektom, već očekujemo da se aktivnosti nastave u okviru konstruktorske sekcije radio-kluba, u kojoj bi se mladi aktivno bavili elektronikom uz pomoć starijih radio-amatera i stručnjaka.

Ukoliko želite da pratite predavanja pošaljete prijavu za učešće, tako da možemo da vas kontaktiramo  i obavestimo o daljim aktivnostima. Obavestite i svoje prijatelje da se prijave.

Ukoliko ste zainteresovani da učestvujete kao predavač, javite nam se elektronskom poštom i opišite kakvo predavanje možete da izvedete. Učešće predavača je na volonterskoj osnovi.

Održani radio-amaterski ispiti u Prijepolju

U subotu, 5. decembra, u radio klubu „Gradina“ YU1ANM u Prijepolju, održani su ispiti za radio-amatere operatore. Članovi ispitne komisije su bili Abud YU1DZ, Suad YU1WAA i Milan YU1ZZ.

Šestoro kandidata je položilo ispit za treću klasu. Od njih, jedan je iz Priboja. Tri prijavljena kandidata nisu izašli na ispite.

yu1anm polaganje ispita

Ovo je značajan događaj ne samo za radio-klub YU1ANM, koji je nedavno obnovio rad i dobio prostorije u Domu omladine Prijepolja, već i za naš region, jer se obnavlja radio-amaterski pokret.

U znak podrške, ispitima je ispred YU1ABH prisustvovao i Peđa YT9TP, pa je iskorišćena prilika za razmenu ideja i dogovore oko buduće saradnje između naša tri radio-kluba: YU1ABH, YU1AAX i YU1ANM.