Sinoć je radio-klub posetio njegov stari član koji već preko dvadeset godina živi i radi u Kanadi – Nenad Lazović. On je u istoriji kluba zapisan kao neko ko je počeo računarsko opismenjavanje Užičana, vodeći prve škole programiranja davne 1985. godine upravo i našem radio-klubu.

Povod Nenadove posete nije bilo samo druženje sa starim prijateljima i podsećanje na stara dobra vremena.

Nenad u Kanadi ima uspešan privatan posao u oblasti infomratike i često ima potrebu da angažuje spoljne saradnike, a želja mu je da to budu mladi programeri i elektroničari iz Srbije, a naročito iz Užica.

Njegova poseta je u stvari bila i malo predstavljanje šta je to u oblasti informatičkih tehnologija što je danas aktuelno, kakva znanja se traže i kakve su mogućnosti da mladi nađu poslove preko Interneta.

Nenad je preneo veoma ohrabrujuće vesti – za svakoga ko ima znanje posla ima. Naročito je povoljno za programere jer oni ne moraju mnogo da ulažu u opremu da bi učili i radili već samo treba da ulože sopstveni trud i vreme, a posao se lako nađe preko Interneta i radi kod kuće.

Naši mladi članovi, pred kojima je tek ozbiljno školovanje, su, sa velikom pažnjom i interesovanjem, slušali i upijali šta im je sve Nenad prenosio.

Nenad nije došao praznih ruku. Doneo je kao poklon konstruktorskoj sekciji tri razvojna kompleta za elektroniku zasnovana na mini računaru Raspberry Pi sa namerom da se u radio-klubu stvore uslovi da mladi Užičani mogu na njima da rade, uče i usavršavaju se.

Raspberry Pi je kao razvojna platforma višestuko upotrebljiv. Na njemu se može savladati i učiti rad na operativnom sistemu Linuks, može se učiti programiranje, može se učiti konfigurisanje i rad sa raznim serverskim aplikacijama, može se raditi veb, može se raditi multimedija, a mogu se raditi i razni projekti iz oblasti elektronike.

Druženje sa Nenadom je bilo i prijatno i zanimljivo i veoma korisno. Nastojaćemo da njegovu inicijativu pretočimo u dela i da omogućimo mladim Užičanima koje interesuju programiranje, elekronika i druge informacione tehnologije da se usavršavaju.