Pripreme za radio-goniometrijsku sekciju

Radio-goniometrija je veoma zanimljiva oblast kojom se bave radio-amateri. To je sportska disciplina koja obuhvata poznavanje topografije, snalaženje na kartama i terenu, atletiku i, naravno, radio-tehniku.

Iako je to takmičarska disciplina njom se zainteresovani mogu baviti i rekreativno. Naročito je pogodna za decu jer ne zahteva veliko tehničko predznanje niti polaganje radio-amaterskih ispita a podstiče na fizičku aktivnost u prirodi.

Amaterska radio-goniometrija je tehnika pronalaženja skrivenih radio-predajnika. Na unapred određenom prostoru, koji je obično u prirodi, ali može biti i park postavi se nekoliko predajnika, koji su skriveni da se ne mogu videti a radio-goniometristi imaju cilj da ih pronađu u što kraćem vremenu. S obzirom da se predajnici ne vide, potraga se obavlja uz pomoć ručnog radio-prijemnika.

Radio-prijemnici koji se upotrebljavaju za goniomerisanje su jednostavne konstrukcije, jeftini su, a mnogi goniometristi ih i sami prave, što je takođe zanimljivo za one koje interesuje elektronika.

Naš radio-klub se priprema da aktivnije promoviše ovu disciplinu među mladima u Užicu. Danas je održana i prva prezentacija sa nekoliko mladih uzrasta do šestog razreda osnovne škole.

Prvi utisci su da je deci to veoma zanimljivo i da itekako ima smisla razvijati ovakvu aktivnost među mladima. Radio-klub je skromno opremljen i nadamo se da ćemo uspeti da nabavimo potrebnu opremu da bismo mogli da radimo sa više dece, pa i da organizujemo takmičenja.

Radio-amateri radio-goniometriju najviše promovišu među decom,  jer je to disciplina kojom ona mogu da se bave i bez velikog tehničkog znanja, ali ona u stvari obuhvata sve uzraste, naročito u takmičarskim kategorijama.

1 Comment

  1. Pedjo polaganja isita ima, u Savezu su postojale brosure i ispitna komisija, ima i diplome! Zelim vam puno uspeha u naj lepsoj radio amaterskoj disciplini!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *