Sektor za vanredne situacije je nakon upozorenja Republičkog Hidrometeorološkog zavoda o obilnim padavinama koje se očekuju u narednim danima podigao stepen pripravnosti na najviši nivo.

Savez radio-amatera Srbije je takođe pozvao radio-amatere da u skladu sa ovom situacijom i sami budu pripravni.

U stanju pripravnosti vrši se provera opreme, radio-stanica, antenskih sistema, rezervnih izvora napajanja i druge opreme. Ako se za napajanje koriste akumulatori, obezbeđuje sd abudu napunjeni, ako se koriste agregati proverava se njihova ispravnost i obezbeđuje gorivo da se mogu po potrebi odmah pustiti u rad. Povećava se  redovna aktivnost na radio-amaterskim frekvencijama radi provere pokrivenosti i dometa svih učesnika.

Užički radio-amateri su ovim povodom održali proveru veze večeras u 20 časova na repetitorima YU0VUE (R7X) i YU0VSE (R2X).

Učestvovalo je 14 radio-stanica. Izvršena je prozivka i provera veze svake stanice preko repetuitora kak sa baznim tako i sa ručnim stanicama. Takođe je izvršena smotra opreme koja je na raspolaganju i evidentorano kod koga je potrebno nešto da se popravi ili nabavi dodatna oprema.