yu1abh-qsl

Радио-клуб „Ацо Вучковић“ YU1ABH-YU1FLM-YT2W је основан у јуну 1947. године, као други радио-клуб у тадашњој Југославији. Оснивачи су били ентузијасти за радио-технику, електронику и електротехнику.

У 70 година постојања, чланови клуба су оставили значајан траг у историји радио-аматеризма као и Ужица.

Иако је много пута пресељаван, његове зидове је увек красило мноштво значајних признања за резултате у светским и домаћим радио-аматерских такмичења, јер је посебна пажња посвећивана стварању добро обучених оператора светског гласа. Најдражи од свих је пехар купа Савеза радио-аматера Југославије који је наш клуб освајао узастопно пет година и једини добио пехар у трајно власништво.

Поред радио-операторског рада, кроз конструкторске активности, грађени су разни уређаји и антенски системи за одржавање радио-аматерских веза.

Ужички радио-аматери су изградили улично озвучење Ужица, прва југословенска мобилна радио-станица израђена 1949. године је дело члана овог радио клуба. Прва градска телевизија је емитована 1983. године и то су урадили радио-аматери који су саградили и предајник и антене и производили програм који је емитован.

Један од првих кућних рачунара у Ужицу налазио се у радио-клубу који је кроз рачунарску секцију био доступан заинтересованима да уђу у свет информатике и програмирања.

Са овако разноврсним активностима, радио-клуб је убек био инкубатор у коме су стасавали заљубљеници и таленти за радио-технику, електротехнику и информатику и постајали врсни стручњаци.

Радио-аматери су, увек када је требало, своју опрему и знање стављали на располагање друштву. Вероватно најзначајнији њихов допринос је дат за време агресије НАТО пакта на Југославију, када су имали важну улогу у систему веза за обавештавање.

Активност радио-клуба је опала од 2005 године када је остао без поршке локален самоуправе и исељен из просорија. Од краја 2015. године радио-клуб је поново добио просторије и обновио рад а сада се налази у Дечанској 19.

Одржане су прве обуке и организовани ипсити за радио-аматере и већ имамо нове углавном младе радио-аматере. Идеја и планова за нове активности не недостаје.

yu1abh-lokacija