Pre dvadeset godina, 1999-te godine,  NATO alijansa je bez saglasnosti Ujedinjenih nacija izvršila agresiju na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Više od dva meseca besomučno su, sa sigurnog odstojanja, uništavali najviše civilne ciljeve.

Radio-amateri su tim povodom aktivirali radio-mrežu za opasnost koja je radila neprekidno sve vreme agresije i imala značajnu ulogu u odbrani zemlje prenošenjem obaveštenja o naletima neprijateljskih letelica i raketa, kao i prenoseći poruke humanitarnog karaktera.

Koliko je njihov značaj bio veliki pokazuje i to da je neprijatelj radio-amatere stavio na listu legitimnih ciljeva i pokušavao i njih da uništava.

Za svoj doprinos radio-amateri su odlikovani Ordenom zasluga za Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Užički radio-amateri su predstavljali važan deo radio-mreže.

Danas, 24. marta 2019. radio-amateri svojevrsnim radio-skupovima obeležavaju početak agresije. Okupljaju se na radio-amaterskim frekvencijama namenjenim za rad u vanrednim situacijama i simbolično pokreću radio-mrežu za opasnost pod sloganom „Da se ne zaboravi“ simbolično demonstrirajući svoju spremnost i osposobljenost da deluju svim uslovima.

Užički radio-amateri će se okupiti na repetitoru YU0VUE (R7X) u 20 časova. Preko repetitora će biti reemitovano saoštenje upravne stanice Saveza radio-amatera Srbije a zatim će biti izvršena prozivka.

Radio-skup će voditi mladi radio-amater Janko Mihailović, YU3EEA.