Decembar mesec je i ove godine mesec aktivnosti mladih radio-amatera. Mladi operatori iz YU1ABH su se odazvali pozivu YOTA menadžera Saveza radio-amatera Srbije i aktivno učestvuju u ovom programu radeći pod posebnim pozivnim znakom YT16YOTA.

Janko YU3EEA i Pero YU4FPS na zadatku

Janko YU3EEA i Pero YU4FPS na zadatku

Prva aktivnost je bila 2. decembra sa takmičarske lokacije YU1AAX, uz svesrdnu podršku Milana YU1ZZ. Radili su nepihih pet časova paralelno na dva opsega jer je ova lokacija opremljena sa dva radna mesta koja mogu istovremeno da rade.

Janko YU3EEA je radio na 14 MHz sa četvoroelementnim kvadom i na 7 MHz sa troelementnim bimom. Uradio je ukupno 404 veze.

Pero YU4FPS je radio na 3.5 MHz sa vertikalnom i dipol antenom, i na 21 MHz sa četvoroelementnim kvadom. Uradio je 116 veza.

Janko se očekivano pokazao kao već prilično dobar operator a Pero je iznenadio koliko je brzo napredovao i odgovorio izazovu rada u velikoj gužvi.

4. decembra je iskočila neplanirana prilika da se ponovo radi pod ovim znakom pa je Janko uskočio otišavši sa YU1ZZ na Košutu. U početku je radio na 21 MHz ali uz velike muke jer je ovaj opseg bio zatvoren. Kasnije je prešao 7 MHz i napravio veliku gužvu i odličan rezultat. U proseku je radio brzinom od oko 170 veza na sat a u intervalima je išao i preko 230. Ukupno je uradio 247 veza tog dana.

Za ovu nedelju su termine najavili Filip YU5PRO i Lazo YU4FPS.