Месец: август 2016.

Обилазак такмичарске локације клуба

У ишчекивањеу лиценци за нове операторе, договорили смо се да викенд искористимо да обиђемо такмичарску локацију клуба изнад језера у Врутцима. Већи део екипе је одлучио да крене бициклама, кроз клисуру реке Ђетиње.

2016-08-28-vrutci

Локацију смо затекли у прилично заппуштеном стању тако да је пао договор да се већ следећег викенда дође али са латом и да се почне са уређивањем локације. Прво по реду је сређивање плаца око објекта који је зарастао у жбуње и трњаке, а затим да се среди сам објекат који је постао нека врста складишта и на крају да се среде и антене како би се покрио што већи број опсега да би млади оператори могли да дођу и да раде и са ове локације, а не само из радио-клуба.

Посетили смо и Блажа YU1XA који живи у близини. Он је планове подржао и обећао да обезбеди алат и друге потрепштине.

Уручене дипломе новим радио-аматерима

Нови оператори у YU1ABH

У радио-клубу „Ацо Вучковић“ YU1ABH је 26. августа приређена мала свечаност на којој су уручене дипломе као сведочанства о положеном стручном испиту за нове радио-аматере.

Дипломе су добили:

Иван Ђоковић (1961), 1. класа,
Љубивоје Мариновић (1985), 2. класа,
Петар Деспотовић (1999), 3. класа,
Александар Јовановић (1980), 3. класа,
Јован Лазаревић (1999), 3. класа,
Миодраг Марић (1968), 3. класа,
Лазар Михаиловић (2004), 3. класа, и
Александар Николић (1988), 3. класа.

Дипломе је новим радио-аматерима уручио председник радио-клуба Благомир Митрашиновић YU1XA. Радио-аматерима који нису из Ужица дипломе су послате поштом.

Нарочито је важно да је клуб добио три млада оператора, Лаза (12) и Јована (17) и Пера (17) који ће заједно са Јанком (15), који је недавно положио прву класу, чинити окосницу нове генерације ужичких радио-аматера.

Ово је значајан догађај за наш радио-клуб, јер стварање нових радио-аматера представља круну обнове активности после дугогодишње стагнације.

Радио клуб преко десет година није имао просторије и није могао да врши обуку нових радио-аматера. Након што је клуб од града добио просторију у октобру прошле године, почеле су активности, најпре на сређивању и опремању просторије. Одржан је низ јавних предавања и радионица из области електронике и радио-технике у оквиру пројекта „Електроника из прве руке“ и Koнструкторске секције клуба. То је привукло младе у радио-клуб и коначно, је изведена обука за радио-аматере и организовано је полагање испита.

Одржани радио-аматерски испити у нашем радио-клубу

После десет година неактивности, и након усељења у нове просторије прошле зиме, у радио-клубу „Ацо Вучковић“ YU1ABH су коначно одржани и први стручни испити за радио-аматере.

Полагање испита

Испити су одржани 13. августа, а положило је осам кандидата: један за прву класу радио-аматера, један за другу класу, и шест за трећу класу.

Поред Ужичана, испите су полагали и гости из Новог Сада, Чачка и Прибоја.

Прво полагање радио-аматерских испита након толико времена је веома значајно за клуб и наш град. Нарочито истичемо то да су испите положили и млади оператори који ће моћи да наставе дугу и успешну традицију радио-аматеризма у нашем граду.

Петар, Лазо и Јован једва чекају дипломе и лиценце да могу да раде на станици

Петар (16), Лазо (11) и Јован (16) једва чекају дипломе и лиценце да могу да раде на станици