„Електроника из прве руке“ је пројекат групе младих „Конструктори“, започет 2015. године. Циљ овог пројекта је да се младима у Ужицу, које интересује електроника и радио-техника, омогући да имају место где могу да се окупљају, размењују и проширују своја знања, као и да уче од искусних стручњака из тих области.

Конструктори 2016Циљна група пројекта су ученици од осмог разреда основне школе, средњошколаца и студената техничких смерова, али су добродошли и сви остали који су заинтересовани за електронику и радио-технику да посете предавања, учствују у радионицамаи другим активностима.

Пројекат је подржао наш радио-клуб и за његово извођење омогућио коришћење својих просторија и других ресурса, а чланови нашег радио-клуба, стручњаци за електронику и радио-технику, волонтерски учествују као предавачи.

„Конструктори“ су са овим пројектом учествовали на конкурсу пројекта Дивац омладински фондови Фондације „Ана и Владе Дивац“ у сарадњи са Општином Ужице и уз подршку Балканског фонда за демократију, где је прихваћен и подржан бесповратном доделом средстава за набавку опреме, алата и материјала.

Прва предавања су одржана почетком 2016. године. Одржана су четири предавања, по једно сваке седмице, почев од средине фебруара. Предавања су обухватила основне појмове и презентације неких пројеката и технологија из области електронике и радио-технике, а поред предавања, одржана је и радионица на којој су заинтересовани могли да учествују у састављању неколико једноставних електронских склопова.

Активности „електронике из прве руке“ се одржавају и ван организованих предавања кроз Конструкторску секцију радио-куба, у којој се млади активно баве електроником уз помоћ старијих радио-аматера и стручњака.

У 2017. години, од 26. новембра до 10. септембра биће одржане практичне радионице на којима ће заинтересовани моћи да учествују и науче цео поступак од пројектовања електронског кола до склапања и тестирања готовог електронског уређаја. Научиће како се црта шема електронског кола на рачунару, како се дизајнира штампано коло на рачунару, како се штампано коло израђује фото-поступком и изједањем,  како се склапа електронско коло лемљењем, и како се тестира саграђени уређај.