Постани радио-аматерРадио-аматеризам није само занимљив хоби. Радио-аматер се постаје стицањем знања из области радио-технике, а то обухвата и електротехнику, електронику, информатику и друге области).

Радио-аматер је стручно звање. Радио-аматер се постаје полагањем стручног испита. Диплому о положеном испиту издаје Савез радио-аматера Србије, а радио-аматерску лиценцу државна агенција РАТЕЛ. Добијањем лиценце радио-аматер добија овлашћење да користи фреквенције додељене радио-аматерима. Радио-фреквенције могу да користе само државне службе, комерцијални корисници и радио-аматери.

Радио-аматери су значајни за друштво. Они су оспособљени да омогуће комуникације у најнеповољнијим условима, онда када други начини комуникације (телефони, интернет, тв и радио) престају да раде. Када постанеш радио-аматер, имаћеш потребно знање да можеш да помогнеш у ванредним ситуацијама.

Постоје три радио-аматерске класе означене као прва, друга и трећа које дају различита овлашћења. У нашем радио-клубу организујемо испите за све три класе.

Обуку за радио-аматере обављамо бесплатно, организовањем курсева, предавања и консултација.

Ако те интересује да постанеш радио-аматер, најбоље је да посетиш у радио-клуб и да видиш како све то изгледа, а можеш и да питаш о радио-аматеризму све што те интересује.

Најбољи начин да се постане радио-аматер је полагање испита за трећу класу. Ова класа је намењена за почетнике и испит није тежак. Потребно је основно познавање радио-технике, познавање прописа и радио-аматерског саобраћаја. Предзнање из области радио-технике и електронике је добро имати али оно није неопходно. Довољно је само да те интересује радио-техника и комуникације, а лако ћеш научити све што је потребно да добијеш лиценцу треће класе.

Када стекнеш искуство и довољно прошириш своје знање, можеш полагати испит за радио-аматера прве класе.

Ко треба да постане радио-аматер

Радио-аматеризам је, као хоби, погодан за све које интересује радио-техника, електро-техника, електроника, информатика, телекомуникације и друге сродне области.

Радио-аматеризмом се можете бавити зато што вас интересује упознавање и комуникација са људима широм света, упознавање других култура, учење језика.

Може вам бити и занимљива надоградња у спортским и рекреативним активностима, нарочито у планинарењу, оријентирингу или трчању.

Као радио-аматер, бићете способни да се укључите у рад у ванредним ситуацијама ако то затреба.

Припадницима служби које се ангажују у случајевима ванредних околности (Сектор за ванредне ситуације, Ватрогасна служба, Црвени крст, Горска служба спасавања, полиција, војска, извиђачи и друге службе) је препоручљиво да прођу обуку и стекну радио-аматерске лиценце јер им такво знање може много помоћи у обављању њихових примарних задатака.

За припрему за полагање треће класе можеш користити литературу:

Приручници

Приручник за радио-аматере операторе треће класе YT9TP – Прописи

Приручник за радио-аматере операторе треће класе YT9TP – Саобраћај

Приручник за обуку аматерских радио-оператора YT0I

Радио-аматерска етика и препоруке

Радио-аматерски фреквентни опсези

Закони, правилници и други прописи

Правилник о начину коришћења аматерских радио-станица

Правилник о додели позивних знакова и знакова идентификације верзија 7.11

Правилник о репетиторским радио-станицама верзија 2.2

Програм за полагање стручног испита за звање радио-аматера прве класе

План намене радио-фреквентних опсега

План намене радио-фреквентних опсега (табеле)

Примери тестова за полагање испита

Пример теста за полагање испита за радио-аматера прве класе

Пример теста за полагање испита за радио-аматера друге класе

Пример теста за полагање испита за радио-аматера треће класе

Припрема за полагање испита

Можеш се самостално припремати за полагање испита а увек можеш доћи у радио-клуб и тражити помоћ. Сваки радио-аматер ће ти врло радо објаснити оно што ти је потребно.

Повремено радио-клуб организује курсеве, предавања и консултације за припрему за полагање испита па и те прилике можеш искористити.

Пријави се преко нашег сајта да бисмо те планирали за предавања и организовали испите. Ми ћемо те обавештавати о предавањима и испитима.

Пријава испита

За полагање испита потребно је поднети пријаву.

Попуни образац пријаве испита, преузми га у ПДФ формату, одштампај и потпиши. Њега треба да доставиш у радио-клуб најкасније на дан полагања. Овај образац морамо да пошаљемо у Савез радио-аматера Србије заједно са резултатима твог теста, како би ти издали диплому.

Образац пријаве за полагање стручног испита за радио-аматера

Особе старости до 18 година не плаћају полагање испита.