Велики значај радио-аматера се показује у условима када други начини комуникацији буду прекинути, најчешће због временских непогода. Радио-аматери су увек спремни да се укључе и обезбеде радио-везе тамо где су оне потребне и да омогуће комуникацију у поплављеним подручјима, завејанима снегом, у гашењу пожара, у случајевима престанка рада комункација услед дуготрајног нестанка електричне енергије, потрагама за изгубљеним и несталим лицима,

Радио-аматери, с обзиром на свестрана интересовања, врло лако успостављају везе са другим организацијама, нарочито организацијама младих и могу бити од велике користи за локалне заједнице.
Поред сарадње са школама, планинарима, извиђачима и спортским организацијама, нарочито треба истаћи са сарадњу са организацијама особа са посебним потребама које су често ограничене у кретању и радио-аматерске комуникације могу да им значајно обогате свакодневницу.

Радио-аматери могу да промовишу активности локалне заједнице успостављањем радио-аматерских веза у знаку тих активности.

Они могу да помогну и као техничка подршка, нарочито одржавањем радио-веза за потребе разних манифестација.

Ипак, највећи допринос радио-аматерског покрета је ширење техничке културе међу младима. Као радио-аматери, млади добијају значајно и корисно практично образовање из техничких области.

Преузето са: http://pedja.supurovic.net/radio-amaterizam-saradnja-sa-lokalnom-zajednicom/