Јуче смо имали занимљив дан  у конструкторској секцији. Саставили смо филтер за мрежне сметње, стабилизатор напона, испробавали смо мерне инструменте и испитивали разне електронске компоненте. Чак смо и поправили један микрофон за радио-станицу.

Како је за потребу клуба требало направити филтер за сметње искористили смо прилику да покажемо шта је мрежни филтер, чему служи и како се прави. Милан YU1ZZ је припремио материјал и одржао кратко предавање и на крају је филтер и састављен. Милан је користио већ готов фабрички филтер али је објаснио његову шему и принцип рада.

rfi-filter

У другом делу радионице је састављан једноставан стабилизатор напона са интегралним колом 7806. Пеђа YT9TP је презентирао принцип рада ове врсте интегралних кола и једноставну шему стабилизатора.

7805

Уређај је склапан на монтажној плочи тако да су сви присутни могли и сами да га саставе и испробају.

Објашњена је и разлика између употребе стабилизатора напона једносмерне струје и трансформатора за наизменичну струју као и цео поступак претварања низменичне струје градске мреже у стабилисани једносмерни напон за напајање уређаја.

Уједно су се сви упознали и са употребом универзалног мерног инструмента, а пробали су и специјални испитивач компоненти контролисан микрокотролером.

Мире YU2ZZ је објашњавао карактеристике основних електронских компоненти, отпорника, кондензатора, диоде и транзистора као и начин утврђивања њихове исправности  помоћу мерног инструмента.

Сви су пробали да препознају, прочитају карактеристике разних врста компонената а затим и да мерењем утврде да ли су компоненте исправне.

YU1ABH konstruktorska sekcija

На крају је расклопљен и један микрофон за ручну радио-станицу, који није радио, па је утврђено да је била несиправна капсула кондензаторског микрофона која је замењена и микрофон је враћен у употребљиво стање.