Данас је одржана прва практична радионица у оквиру пројекта Електроника из прве руке. Најпре је Пеђа YT9TP упознао ученике о радио-аматеризму и циљу практичних радионица, а потом је Мире YU2ZZ преузео главну реч и наставио према плану радионице.

2016-11-26-i-radionica-01

Мире је открио да је уређај, који ће бити направу току радионица, универзални стабилизатор напона са колом LM317. Разлог за његов избор је управо у универзалности јер се ово коло лако може употребити да обезбеди излазни напон у широком опсегу, а истовремено је и његова употреба веома једноставна, што је погодно за учење.

Укратко је објаснио задатак уређаја: да омогући да се од неког расположивог напајања напона 9 V, лако добију потребни излазни напони у опсегу од 3.3 V до 6 V који су често потребни за напајање електронских кола.

2016-11-26-i-radionica-03Наставио је са описом кола уређаја, које је најпре нацртао на табли а затим показао и како се то ради на рачунару. Након тога је показао и како се ради симулација рада кола на рачунару ради анализе његовог рада, и коначно како се црта штампано коло и објаснио поступак како се на основу тог цртежа може израдити штампана плочица.

Сама израда штампане плочице ће бити рађена на наредној радионици која ће бити одржана у следећу суботу, 3. децембра у 16 часова у нашем радио-клубу.

Након завршене радионице, учесници су могли да се упознају са инструментима, алатом и опремом који су им на располагању не само у току радионице него и ван ње у свим активностима конструкторске секције радио-клуба, што је изазвало велико интересовање, нарочито зато што је то некима била и прва прилика да такве ствари виде. Добар део ове опреме је набављен уз помоћ Дивац омладинских фондова Фондације „Ана и Владе Дивац“ у сарадњи са Општином Ужице и Балканским фондом за демократију, а понешто је  и власништво чланова клуба које они стављају на располагање.

2016-11-26-i-radionica-02

Радује да су учесници радионице показали заинтересованост и постављали питања интересујући се за разне детаље. Све у свему дан је проведен пдодуктивно и веома корисно.