Конструктори – Теслин трансформатор

И пре него што су почела предавања Конструктори су се бацили на конструисање. Најмлађи члан тима, Јанко, је преко Фејсбука поделио видео о конструкцији врло једноставног Теслиног трансформатора  који ради на батерију од 9 волти.

Једноставна конструкција је изгледала као врло занимљив пројекат, а Теслино име је увек више него довољна мотивација. Брзо је на Интернету пронађена и шема склопа и сковани су планови да се направи прва конструкција.

teslin-transformator-9v

Организовано је прикупљање делова, намотавање трансформатора и једно вече се екипа окупила у радио-клубу да састави склоп.

Након пажљиве анализе шеме и лемљења компоненти дошао је тренутак да се уређај први пут укључи и испроба.

Али, након укључења ништа се није десило, осим што је се транзистор превише грејао. Покушаји да се установи квар су испали безуспешни. Све компоненте су испитане и утврђено је да је исправне, а није било грешке ни у њиховом повезивању али  – уређај није радио.

Следећег дана потражена је помоћ старијих и убрзо је откривен проблем. Нико није обратио пажњу да је врло важно да примарни и секундарни намотај морају да буду намотани у истом смеру (додуше, у шеми то није баш било ни наглашено). То није било добро – примарни и секундарни намотаји су приликом градње намотани у супротном смеру.

Грешка је исправљена, и уследила је нова проба која је овај пут била успешна. Укључила се светлећа диода као индикатор да уређај ради, а када је неонска сијалица примакнута трансформатору – засветлела је.

yu1abh-konstruktori-teslin-transformator

2 Comments

  1. Bravo momci i hrabro samo napred, mnogo uspeha i radio-amaterskih radosti zelim vam od srca, Ranko YU1NN

  2. Puno srece u radu !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *