Месец: април 2016.

Конструкторска секција добила развојни систем за PIC микроконтролере

Филип Вранешевић, млади Ужичанин, стручњак за елекронику који сада живи и ради у Београду, чувши да је у радио-клубу почела са радом и конструкторска секција јавио се са лепим поклоном.

Он је у радио клуб донео и поконио своју развојну плочу EasyPIC5, намењену за развој апликација за Microchip PIC контролере, коју је користио за време студија. Он сада ради на развоју софтвера и хардвера на другим платформама па му ова плоча није потребна.

Филип Вранешевић

Филип, иако није лиценцирани радио-аматер, са радио-аматеризмом се срео још као средњошколац када је учествовао у изградњи некомерцијалне ужичке бежичне мреже. Тада је правио прве кораке у градњи антена, и уређаја, што га је одвело и на електротехнички факултет.

„У суштини, мени је пуно значило што сам био део мреже док сам био у Ужицу па сам хтео нешто да вратим тој заједници. Такве организације су врло значајне за људе у мањим срединама и због тога свако треба да их подржи колико може.“

Овај леп Филипов гест омогућиће младим нараштајима да лакше уђу у свет електронике.

А шта је у ствари то што је Филип донео у радио-клуб?

EasyPIC5 је развојно окружење које омогућава развој и тестирање програма за Microchip контролере. Радио се о веома популарној серији микроконтролера за професионалну примену.

Плоча подржава 128 разних микроконтолера у кућиштима са 8, 14, 18, 20, 28 и 40 ножица.

Шта се све налази на плочи:

 • брзи УСБ програматор тако да је за повезивање са рачунаром потребно само инсталирати драјвер.
 • RS232C прикључак којим се може комуницирати са микроконтролером.
 • УСБ прикључак који се може корситити са микроконтролерима који то подржавају.
 • 4-сегментни ЛЦД екран који може бити повезан на микроконтролер.
 • Уграђени краткоспојници којима се за сваки пин може подесити pull-up или pull-down стање.
 • конфигурисање система помоћу уграђених ДИП прекидача.
 • два потенциометра за тестирање А/Д функција. Улази су подесиви краткоспојницима.
 • директни прикључци за све ножите микроконтролера з аповезивање спољних уређаја и компоненти.
 • 36 тастера који су повезани на све прикључке микроконтролера. Напонски ниво који ће се применити на притисак тастера се подешава краткоспојницима.
 • ресет коло
 • сензор тепмературе
 • напјање може бити преко УСБ прикључка или са посебног исправљача 8 – 16 V AC/DC
 • 36 LED које приказују логичка стања свих прикључака микроконтролера.
 • замењиви кристални осцилатор
 • PS2 прикључак за повезивање тастатуре или миша са микроконтролером.

За младе конструкторе, који су до сада имали прилику да раде само са Ардуино контролерима, ово ће бити заиста велика ствар.

Предавање: Пројектовање електронских кола на рачунару

У среду, 20. априла, у оквиру конструкторске секције Радио-клуба YU1ABH, одржано је предавање на тему „Пројектовање електронских кола на рачунару“.

projektovanje-elektronskih-kola-1

Пројектовање електронских кола обухвата цртање шеме, тестирање рада кола у симулатору и дизајн штампаног кола.

Предавање је држао Мирослав Аџић YU2ZZ на веома занимљив начин тако да је заиста заинтересовао све присутне који се ниву раније овим бавили.

Приказан је рад у неколико програма за пројектовање као и практичан рад на изради пројекта електронског кола.

projektovanje-elektronskih-kola-2

Конструкторска секција – филтер за сметње и стабилизатор напона

Јуче смо имали занимљив дан  у конструкторској секцији. Саставили смо филтер за мрежне сметње, стабилизатор напона, испробавали смо мерне инструменте и испитивали разне електронске компоненте. Чак смо и поправили један микрофон за радио-станицу.

Како је за потребу клуба требало направити филтер за сметње искористили смо прилику да покажемо шта је мрежни филтер, чему служи и како се прави. Милан YU1ZZ је припремио материјал и одржао кратко предавање и на крају је филтер и састављен. Милан је користио већ готов фабрички филтер али је објаснио његову шему и принцип рада.

rfi-filter

У другом делу радионице је састављан једноставан стабилизатор напона са интегралним колом 7806. Пеђа YT9TP је презентирао принцип рада ове врсте интегралних кола и једноставну шему стабилизатора.

7805

Уређај је склапан на монтажној плочи тако да су сви присутни могли и сами да га саставе и испробају.

Објашњена је и разлика између употребе стабилизатора напона једносмерне струје и трансформатора за наизменичну струју као и цео поступак претварања низменичне струје градске мреже у стабилисани једносмерни напон за напајање уређаја.

Уједно су се сви упознали и са употребом универзалног мерног инструмента, а пробали су и специјални испитивач компоненти контролисан микрокотролером.

Мире YU2ZZ је објашњавао карактеристике основних електронских компоненти, отпорника, кондензатора, диоде и транзистора као и начин утврђивања њихове исправности  помоћу мерног инструмента.

Сви су пробали да препознају, прочитају карактеристике разних врста компонената а затим и да мерењем утврде да ли су компоненте исправне.

YU1ABH konstruktorska sekcija

На крају је расклопљен и један микрофон за ручну радио-станицу, који није радио, па је утврђено да је била несиправна капсула кондензаторског микрофона која је замењена и микрофон је враћен у употребљиво стање.