Припреме за радио-гониометријску секцију

Радио-гониометрија је веома занимљива област којом се баве радио-аматери. То је спортска дисциплина која обухвата познавање топографије, сналажење на картама и терену, атлетику и, наравно, радио-технику.

Иако је то такмичарска дисциплина њом се заинтересовани могу бавити и рекреативно. Нарочито је погодна за децу јер не захтева велико техничко предзнање нити полагање радио-аматерских испита а подстиче на физичку активност у природи.

Аматерска радио-гониометрија је техника проналажења скривених радио-предајника. На унапред одређеном простору, који је обично у природи, али може бити и парк постави се неколико предајника, који су скривени да се не могу видети а радио-гониометристи имају циљ да их пронађу у што краћем времену. С обзиром да се предајници не виде, потрага се обавља уз помоћ ручног радио-пријемника.

Радио-пријемници који се употребљавају за гониомерисање су једноставне конструкције, јефтини су, а многи гониометристи их и сами праве, што је такође занимљиво за оне које интересује електроника.

Наш радио-клуб се припрема да активније промовише ову дисциплину међу младима у Ужицу. Данас је одржана и прва презентација са неколико младих узраста до шестог разреда основне школе.

Први утисци су да је деци то веома занимљиво и да итекако има смисла развијати овакву активност међу младима. Радио-клуб је скромно опремљен и надамо се да ћемо успети да набавимо потребну опрему да бисмо могли да радимо са више деце, па и да организујемо такмичења.

Радио-аматери радио-гониометрију највише промовишу међу децом,  јер је то дисциплина којом она могу да се баве и без великог техничког знања, али она у ствари обухвата све узрасте, нарочито у такмичарским категоријама.

1 Comment

  1. Pedjo polaganja isita ima, u Savezu su postojale brosure i ispitna komisija, ima i diplome! Zelim vam puno uspeha u naj lepsoj radio amaterskoj disciplini!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *